085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Zelf kruiden kweken

Zelf kruiden kweken is best makkelijk, veel mensen denken dat het ingewikkeld en veel te veel gedoe is. Maar je kan kruiden gewoon binnenshuis op je vensterbank kweken, je hebt echt niet veel ruimte nodig. In een kleine tuin of op een balkon is dit eveneens eenvoudig te doen. Bovendien is het interessant voor kinderen om te zien hoe kruiden groeien en wat je er mee kunt doen.

Kruiden zoals basilicum en oregano zijn eenvoudig te kweken en ideaal voor gebruik in het eten. Koop een paar zaden en stop deze in een paar potjes met aarde, op een lichte plek neerzetten en wachten tot het groeit. Daarna kan je ze eventueel drogen of gewoon afknippen en door de maaltijd gebruiken.

Wat dacht je van Peterselie, Tijm, Dille, Munt. Plaats deze in een pot of in de grond als je een tuin hebt. Regelmatig water geven. Je kunt kruiden samen in een pot kweken maar dan hebben ze wel de ruimte nodig. Munt is heerlijke in je thee of water.

Kruiden binnen kweken

  • Geef ze om de zes weken voeding, koude thee zijn ze gek op
  • Een plekje op het zuiden of zuidoosten
  • Elke dag twee uur frisse lucht
  • Het is mogelijk om de kruiden dicht op elkaar te zetten
  • Plaats ze in verschillende kamers, lavendel in de badkamer
  • Kruiden kunnen niet tegen tabaksrook, daar kunnen ze aan doodgaan

Nadat de plantjes zo groot zijn dat je ze kan gebruiken kan je ze drogen, bewaren in een plastic zak, inmaken in azijn of olie of gewoon invriezen. Wel eerst even drogen en de steeltjes van de vruchten verwijderen. Als je ze uit de vriezer haalt dan zijn ze kakelvers en kan het zo in je eten worden gebruikt.

Vergeet het zoutpotje maar en gebruik verse kruiden als smaakmaker. Het is veel gezonder, smaakvoller en lekkerder.

wortel-plant
Kruiden kweken
ajax-loader