Wat zijn Macromineralen?
Macromineralen kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten dus uit voeding worden gehaald. Ze zijn echt noodzakelijk voor de functies van het lichaam. Macromineralen kunnen we onderverdelen in Calcium, Magnesium, Kalium, IJzer, Natrium, Zink, Mangaan en Fosfor.
Zorg ervoor dat je voldoende van de Macromineralen binnenkrijgt want ze zijn belangrijk voor de vorming van gezonde tanden en botten, mineralen zijn essentieel voor de productie van enzymen zoals de Antioxidanten enzymen.
In het overzicht hieronder is omschreven wat het doet, waar het in zit en wat er gebeurt bij een tekort.
Macromineralen | Wat is het? | Waar zit het in? | Wat bij een tekort? |
Calcium(kalk) | Zorgt voor groei en onderhoud botten Opslag in beendergestel Regulering bloeddruk Helpt bij transport stoffen in/uit cellen Functioneren zenuwstelsel | Zuivel Roggebrood Sesamzaadjes Groene groente Broccoli Groene kool | |
Magnesium | Werkt nauw samen met Calcium Kan samenhangen met calciumgebrek Een natuurlijk antistress middel Cholesterol stofwisseling Nodig voor vorming tandglazuur DNA synthese | Noten Groene groente Volkorengranen Sojabonen Limabonen | |
Kalium | Zeer belangrijk. Voor een goede werking van het zenuwstelsel Bloeddrukverlagend | Sojabonen Aardappel Bleekselderij Bloemkool, Rode biet Broccoli, Spinazie Tomaten, Pompoen | Opgezwollen buik Spierverslapping Hartspierschade Afname eetlust Hartstilstand |
IJzer | Onmisbaar i.c.m. Koper Zuurstoftransport, Hemoglobine Bio Energie Groeibevorderend Aanmaak maagzuur | Vlees, Eigeel, Granen, Brood, Spinazie, Courgette, Spruiten, Paddenstoelen, Bessen, Peterselie, Peulvruchten | De opname van ijzer kan belemmerd worden door een gebrek aan Vitamine B12, Koffie, Zout, Fosfor en Kalk, Maagzuur |
Natrium | Regulering stoffen binnen en buiten de cellen Spiercontractie Productie van maagzuur | Dagelijks voedsel. Niet meer dan 1,5 gram natrium ( of 6 gram keukenzout) | Misselijk, Braken, Duizelig, Krampen, Uitputting, Storing bloedsomloop |
Zink | Belangrijk voor Antioxidantsysteem Afweersysteem Maakt onderdeel uit van insuline Hersenprocessen Reuk & Smaak zintuigen Versneld genezing brandwonden & blessures Weerstand tegen infectieziekten | Schaal-Schelpdieren (Oesters, Garnalen, Mosselen), Vlees, Lever, Volkorenbrood, Tarwekiemen, Pompoenzaad, Linzen, Amandelen, Ei, melk, Cashew noten | |
Mangaan | Beschermt tegen vrije radicalen Vorming van botten, kraakbeen, collageen Synthese schildklierhormoon thyroxine | Rijst, Granen, Brood, Limabonen, Wittebonen, Rode bieten, Groene groente, Bosbessen, Banaan, Thee, Hazelnoten | |
Fosfor | Voor stevigheid skelet Stofwisseling Koolhydraat, vet en eiwit | Melk, Vis, Vlees, Brood | Niet mogelijk, zit voldoende in voeding |