085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Voedselvergiftiging

We hebben allemaal vast wel eens een voedselvergiftiging gehad, dit ging gepaard met krampen en misselijkheid, diarree, koorts een aantal dagen beroerd en slap. Vreselijk gewoon.

Een vergiftiging wordt vaak veroorzaakt door eten wat besmet is met een virus of een giftige stof, eencellige parasiet. Maar kan eveneens komen van besmet drinken.

Salmonella Bacterie

Een hele bekend bacterie is de Samonella. De voedselvergiftiging met Salmonella gaat samen met heftige diarree en soms met bloed en slijm. Soms ontstaat er een ontsteking van de hele dikke darm. De bacterie kan in ei en kip voorkomen en geeft na 12 tot 72 uur problemen. Meestal na een dag of 3 is het weer voorbij.

Escherichia Bacterie

De E-coli bacterie is te vinden in vlees en water. Meestal rauwe melkproducten of rauw vlees of onhygiënische omstandigheden. Op cruiseschepen komt dit ook wel eens voor.

Verschijnselen ontstaan erg snel en duren een paar dagen. Soms ontstaat er een vergiftiging. Circa 30% loopt dit wel eens op in een subtropisch land, dat wordt Reizigersdiarree genoemd. De verschijnselen die verder op kunnen treden zijn braken, misselijk en diarree.

Stafylokokken

Voedsel zoals ei, paté, vis, kip en van tevoren gemaakte sandwiches kunnen besmet zijn. Verschijnselen ontstaan dan ook snel maar verdwijnen ook weer binnen 24 uur. Het kan eveneens optreden na een ziekenhuisbezoek.

Norwalk virus

Vergiftiging kan door een virus ook ontstaan zoals het Norwalk virus. Vrijwel meteen na het eten kan dit heftige last geven en ook weer snel verdwijnen. Het kan veroorzaakt worden door giftige paddenstoelen, schaaldieren of gif waar fruit en groente mee bespoten zijn.

Tevens kan het komen door het aanraken van besmette oppervlaktes bijvoorbeeld de deurkruk, lichtknopjes.

De symptomen die kunnen voorkomen zijn hoofdpijn, braken, diarree en gaat vanzelf weer over. Hier zijn geen medicijnen voor.

Voedselvergiftiging voorkomen

Vaak komt voedselvergiftiging door slechte (persoonlijke) hygiëne. Hieronder volgen een aantal tips voor een veilige omgeving

  • Eerst handen wassen voor het koken
  • Schoon keukengerei
  • Rauwe en bereide producten apart van elkaar houden
  • Zorg dus voor aparte snijplanken
  • De koelkast heeft een temperatuur tussen de 4 en 7 graden
  • Verhit vlees door en door
  • Ingevroren eten niet opnieuw invriezen
  • Laat het bereide eten niet te lang staan, bacterien vermenigvuldigen zich namelijk razendsnel
  • Geen rauwe eieren gebruiken

Heb je een vergiftiging opgelopen? Bezoek een huisarts als er koorts optreed en daarnaast slijm en bloed in de ontlasting. Bij heftig braken, sufheid of erge dorst.

Probeer te blijven drinken om uitdroging te voorkomen, eet in kleine hoeveelheden het liefst vezelrijk zoals groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten.

Let bij het boodschappen doen goed op de houdbaarheid op de verpakking en ga hygiënisch te werk in de keuken.

Handen-Wassen-Hygiene
ajax-loader