Winkelmand

Voedselvergiftiging voorkomen tijdens Kerst

Wist je dat er jaarlijks 650.000 mensen voedselvergiftiging oplopen? als dit tijdens de feestdagen gebeurt dan is dit niet zo fijn. Je kan er namelijk wel een paar dagen flink ziek van zijn. Dit kan voorkomen worden door een paar simpele tips. Een goede hygiëne begint met schoonmaken.

Begin met de koelkast

Zet de koelkast op 4 °C, zo blijft eten en drinken op de juiste temperatuur. Bovendien hebben bacteriën op deze manier weinig kans. Sop de koelkast uit en droog deze daarna met een schone doek. Koop producten die snel kunnen bederven een paar dagen van te voren. Houdbare producten kan je ruim van te voren inslaan, dat is geen probleem.

koelkast-schoon

Op de dag zelf

Alles begint met het wassen van je handen met water en zeep. Voordat je gaat koken is dit heel belangrijk.

Producten die snel bederven zoals vlees en vis haal je vlak voor gebruik uit de koelkast. Laat dit niet langer dan 2 uur op tafel staan, dan bederft het snel.

Rauw eten moet ook niet in contact komen met bereid eten. Gebruik aparte messen en snijplanken.

Goed gaar laten worden

Daarnaast is het belangrijk dat vlees, kip of vis goed gaar wordt. Controleer de binnenkant of het gegaard is. Als dit niet het geval is dan kan het al mis gaan. Als je dus gaat barbecueën of gourmetten let er dan goed op.

Wat te doen met restjes?

Heb je restjes over? heerlijk voor later. Maar laat het eerst goed afkoelen. Vervolgens binnen twee uur in een afgesloten bak in de koelkast. Deze zijn twee dagen houdbaar.

Bewaar je het in de vriezer, dan kan het wel drie maanden houdbaar zijn. Zet er eventueel een datum op van bereiding.

Maar wat is een voedselvergiftiging eigenlijk?

Een vergiftiging ontstaat door besmet eten. Veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet. Maar de meest voorkomende is listeria of salmonella. Deze bacteriën maak je eenvoudig dood door het goed verwarmen van voeding.

Als je dit niet zou doen dan zijn symptomen zoals buikpijn, diarree, braken, krampen en soms koorts aanleiding tot voedselvergiftiging.

Voorkom dit dus door de bovenstaande tips in acht te nemen. Op deze manier kom je de feestdagen gezond door.

ajax-loader