Winkelmand

Vetten

Vetten bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof en vormen een zeer belangrijke energiebron. Vetten worden ook wel Lipiden genoemd.

We kennen vetten als

  • Onverzadigde vetzuren
  • Verzadigde vetzuren
  • Meervoudige onverzadigde vetzuren

Ons lichaam komt op twee manieren aan vetten 5% via voeding en 95% zelf aangemaakt via de lever, darmen en teelballen.

We kunnen de soorten vet in drie groepen onderverdelen, hieronder is een handig overzicht

Triglyceriden
Verzadigd
Onverzadigd (goede vetten)
Sterolen/CholesterolFosfolipiden/Lehicitine
Palmolie –
margarine, chips, soepen

Stearinezuur-
(dierlijk vet) kaas, zuivel

Kokosolie – 
Frituurvet
Aanmaak in lever +/- 90%, bijnieren, darmen, teelballen
Voeding 5%
Ondersteunt cellen
Zet Cholesterol om in Vitamine D
Aanmaak hormonen, Lever produceert Cholesterol uit verzadigd vet
LDL = Goed minder dan 5
HDL = Slecht meer dan 5
Plantensterolen
Lichaamseigen vetten
Aanmaak Choline, Vitamine B
Kan oplossen in water en vet
Eieren, Sojaproducten, Lever, Pinda’s

De onverzadigde vetzuren kunnen weer opgedeeld worden in 2 groepen

Enkelvoudig onverzadigdOmega 9 vetzuren
Olijfolie
Meervoudig onverzadigdOmega 3 vetzuren.
Voorbeelden: Alfalinoleenzuur (ALA)
Lijnzaadolie
Vetzuren EPA, DHA in Vis

Omega 6 vetzuren
Onolzuur, CLA te vinden in Noten, Granen, Sesamzaad, Zonnebloemolie, Teunisbloemolie, Zonnebloemolie

Vet is niet per definitie heel erg slecht want het vervult meerdere functies in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld als energiereserve, voor normale groei, zorgt voor gezonde bloedvaten, noodzakelijk voor aanmaak van Vitamine D.

Maar een teveel aan verzadigd vet slaat het lichaam op en een zeer ongunstige plek is de binnenkant van slagaders, bij langere duur ontstaat er aderverkalking. Het dichtslibben van aderen, hierdoor is de kans op een hartaanval groot.

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof en valt onder de Sterolen, het lichaam maakt zelf deze stof aan in de lever, bijnieren, teelballen en darmen. Een klein gedeelte komt maar binnen via onze voeding 5% tot 10%. Cholesterol heeft niet echt een goede naam maar zorgt wel voor een paar belangrijke functies

  • Bescherming en ondersteuning aan cellen
  • Rol bij aanmaak van hormonen
  • Onderdeel van celmembranen

Je hebt vast wel eens gehoord van LDL en HDL gehalte, deze eiwitten hebben de mogelijkheid om vetten op te nemen en te verplaatsen. LDL noemen we ook wel slecht cholesterol omdat het dus afzet in de aderen. HDL vervoert Cholesterol naar de lever en wordt daar weer omgezet in galzout. Een gezond cholesterol gehalte is lager dan 5.

Wat verhoogd nu de Cholesterolgehalte? Dit kan een erfelijke afwijking zijn, vertraagde schildklier, alcoholgebruik of.suikerziekte.

Transvetten vermijden

Transvetten zijn industriële bewerkte voedingsmiddelen verwerkt van plantaardige oliën. Ze zijn bedoeld als ingrediënt voor snoep, snacks, frituurvetten. Dit vet kan ons lichaam moeilijk afbreken. Dit vet zet zich overal in het lichaam af en zal de veroorzaker zijn van hart- en vaatziekten. Je kan op het etiket nagaan als er informatie op staat zoals “gedeeltelijk gehard” of gedeeltelijk gehydrogeneerd”.

Transvetten is vaak verwerkt in margarine, snoep, koffiemelkpoeder, pizza en alle producten die vervaardigd zijn met halvarine, margarine, geharde plantaardige olie. Transvet is nog ongezonder dan verzadigd vet.

Aanbevolen hoeveelheid Vet

Er wordt geschat dat we 20% tot 40% energieprocent dagelijks nodig hebben. Het advies luidt Vervang Verzadigd vet door Onverzadigd vet. Vervelende ziektes zoals hart- en vaatziektes kunnen hierdoor dalen. Verminder eveneens het gebruik van eiwitten, koolhydraten en alcohol.