085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Signatuurleer van planten en kruiden

Naast de inhoudsstoffen die in een vorig blog is beschreven is er een andere methode waarmee we de werking kunnen bepalen. Planten hebben bepaalde uiterlijke kenmerken die overeenkomstig zijn met het menselijk lichaam. De signatuurleer werd in de oudheid al toegepast in China. De Griekse arts Galenus (131-200) heeft op schrift eveneens de signatuurleer staan. Het Latijnse woord is Signum, wat betekent herkenningsteken – en natura.

Maar wat is Signatuurleer dan?

Deze leer gaat ervan uit dat alle planten een kenmerk heeft die voor bepaalde klachten te gebruiken zijn. Zo kunnen de verschillende onderdelen van de plant overeenkomsten hebben met orgaansystemen, organen, lichaamsdelen of lichaamssappen van de mens. Bij de plant wordt er dan vaak gekeken naar de geur, de beharing, de smaak van de plant en het uiterlijk. De manier hoe de plant groeit en bloeit en het bodemgestel is eveneens van groot belang.

opbouw-van-de-plant

De verschillende onderdelen

Naast de hele plant wordt er eveneens naar de verschillende onderdelen gekeken zoals bloemen, stengels, wortels, groeiwijze, textuur, kleur en vorm.

Zo zijn de bloemen gelijk aan de onderkant van de mens, het blad en stengel met het middengebied (hart, ruggengraat, longen) en de wortels voor de bovenkant van de mens (hersenen, psyche en hoofd).

De Groeiwijze

Interessant om te weten is als de bloemen omhoog naar de zon toe groeit staat dit voor levenskracht en zijn ze geschikt voor versterking van lever en het hart, zoals zonnebloemen, paardenbloemen en goudsbloemen.

Als de bloemen hangen en naar de grond kijkt dan is het een genezende werking tegen zwaarmoedigheid en depressie, zoals monnikskap en smeerwortel.

En bloemen die horizontaal gericht zijn werken goed op de zuurstof- en bloedcirculatie zoals salie, tijm, dovenetel en rozemarijn.

De kleuren van bloemen

De kleur van de bloemen hebben ook nog een functie voor het menselijk lichaam.Als het een mengkleur is dan is de werking ruimer en milder dan bij een primaire kleur. Let wel even op…de signatuurleer is een niet wetenschappelijke leer.

GeelGele bloemen kunnen worden gebruikt bij klachten van de lever of spijsvertering, hart, milt, zuiverende werking
Voorbeeld
-Kamille

-Sint Janskruid
OranjeKunnen worden gebruikt bij klachten van het hart, lever en bloed
Voorbeeld:
Goudsbloem
RoodGeeft nieuwe energie en is goed voor het bloed, bloedvaten en hart
RozeHebben een mildere werking op het bloed vanwege de mengkleur
BlauwWerkt verkoelend, helpt bij koorts, en ontstekingen aan de luchtweg
PaarsKalmeert, goed voor zenuwstelsel en psyche
Voorbeeld:
– Lavendel
GroenKalmeert, geschikt voor darmen, milt en maag. Tevens kalmeren voor het hart
WitWerkt verzachtend bij ontstekingen, kalmeert zenuwstelsel
Voorbeeld:
-Citroenmelisse
-Salie
ajax-loader