085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Schildklierafwijking

De schildklier is gelegen in de hals net onder het strottenhoofd en heeft een kleine afmeting. De schildklier is verantwoordelijk voor goed functioneren van onze stofwisseling. De meeste schildklierafwijkingen komen voor vrouwen boven de 60 jaar, maar tegenwoordig steeds vaker op jongere leeftijd.

De schildklier geeft hormonen af, genaamd Thyroxine of T4, en de hoeveelheid hormonen bepaalt de stofwisselings snelheid. Soms werkt de schildklier niet goed, te snel of te langzaam waardoor er diverse problemen kunnen ontstaan.

Een bloedonderzoek kan aantonen of de schildklier te traag of te snel werkt. Een schildklierziekte kan voorkomen bij: Vrouw zijn, Als het in de familie zit, Oudere leeftijd, Eerste jaar na bevalling.

Te snel werkende Schildklier (Hyperthyreoidie)

Als de schildklier te snel werkt dan wordt er teveel schildklierhormoon aangemaakt. Hierdoor ontstaan er klachten zoals een versnelde hartslag en spijsvertering, gewichtsverlies kan hierdoor ook ontstaan. Er komt een enorme energieproductie vrij.

Zelfs bij teveel eten kan er gewichtsverlies optreden.

Het kan komen door een goedaardig gezwel, medicijnen, een andere afweerziekte. Ontstekingen of beschadiging aan de schildklier kan ook een oorzaak zijn.

De ziekte van Graves is een aandoening waarbij de schildklier te snel werkt bij bijvoorbeeld een auto-immuunreactie. Er worden teveel hormonen geproduceerd door de schildklier. Hierbij ontstaan ook oogproblemen, de ogen worden gezwollen, uitpuilen of geïrriteerd. Dit kan voorkomen bij 8 van de 10 mensen.

De ziekte van Plummer, hierbij is de schildkier vergroot met verschillende knobbels. Dit heet ook wel toxisch multinodulair struma.

Verder treedt vermoeidheid op, diarree, onrustig of geïrriteerd, beven, zweten.

Te traag werkende schildklier (Hyperthyreoidie)

Hierbij worden geeft de schildklier een te lage productie schildklierhormoon af en dit vertraagt zowel lichamelijke als geestelijke processen.

Dit kan leiden tot: Haaruitval, Hartproblemen (trage hartslag), Uitputting, Opgezet gezicht, Gewichtstoename, Dikke oogleden, Darm verstopping, Droge huid, Stem verandering.

Soms komt het in combinatie met Diabetes of Reumatoide Artritis. De grootste oorzaak is een ontsteking van de schildklier. Het kan ook veroorzaakt worden door bestraling van de hals, behandeling met Radioactief jodium.

De meest voorkomende auto immuunstoornis is de ziekte van Hashimoto, een erfelijke aandoening. Hierbij produceert het lichaam antilichamen die de schildklier aanvallen en dusdanig permanent beschadigd. De stof Jodium kan hiertoe leiden bij een gebrek hieraan.

Een tumor kan voorkomen, kanker komt zelden voor.

Adviezen bij Schildklierproblemen

Bij het vermoeden van een schildklierprobleem wordt er altijd een bloedtest afgenomen. Medicijnen zullen het probleem verlichten en verder is het belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden en regelmatig bewegen.

Schildklier
bron: Gezonderleven.com
ajax-loader