085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Psoriasis en de infrarood lamp

Psoriasis is een erg vervelende aandoening waarbij rode plekken, schilfers en jeuk op de huid ontstaat. Psoriasis kan vrijwel op elke leeftijd ontstaan en is dus niet leeftijdsgebonden. Het komt vooral voor bij volwassenen. Ongeveer 8 op de 1000 mensen hebben hier last van.

Het ontstaan van Psoriasis

Onze huid bestaat uit verschillende lagen en de bovenste laag heet de hoornlaag. Deze laag is beschermend en bestaat uit harde dode huidcellen. Ook wel verhoornde cellen genoemd. Het eelt aan je voeten is hiervan een goed voorbeeld.

Onder de hoornlaag zullen steeds weer nieuwe cellen vormen en vervangen de bovenste cellen. Psoriasis is niet besmettelijk.

 • Er is een ontsteking waardoor de huid sneller verhoornt.
 • Erfelijkheid kan een rol spelen. Als één van je ouders psoriasis heeft? Dan is er 10% kans op psoriasis. Als je beide ouders het hebben dan is de kans 50%.
 • Psoriasis is niet besmettelijk.

De klachten

 • Stress
 • Een huidbeschadiging, schaafwond of snijwond: dit kan één tot twee weken later een psoriasisplek geven
 • Verbranding van de huid
 • Infecties

Infrarood lamp

Onlangs sprak ik een cliënte die last had van Psoriasis en de zalf die ze van de dermatoloog kreeg hielp niet. Nu is er de infrarood sauna die goed is voor allerlei kwalen en deze bestaat eveneens in het klein, de infrarood lamp. Deze kan ingezet worden bij gewrichtsklachten, reuma, artrose, bronchitis en spierpijn.

Lichttherapie

Psoriasis wordt naast crèmes vaak gebruikt in combinatie met infrarood verlichting of te wel UVB lichttherapie. Mijn cliënte had een rode lamp thuis en op aanraden van mij heeft ze de lamp ingezet op de plek waar de psoriasis aanwezig was.

Met infraroodstraling worden dode huidcellen verwijderd en de huid schilfert minder. Na een paar weken waren de klachten vrijwel nihil.

Infrarood therapie is al vrij oud en word al sinds 1967 in de medische wereld gebruikt, het is onschadelijk. Daarnaast is het lekker om ook eens in de infra rood cabine te gaan zitten. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en meer zuurstof in het bloed.

Zalfjes en Cremes

Veel zalfjes zijn zonder recept verkrijgbaar, dit zijn de onderstaande

 • cetomacrogol zalf
 • cetomacrogol crème
 • koelzalf FNA
 • lanette zalf
 • vaselinecetomacrogol crème
 • vaseline-lanette crème

Huishoudelijke middeltjes

Verder kan je proberen te baden met een vettige olie of dood zeezout, in zee zwemmen of in de zon zitten. Maar dan moet de zon er wel zijn. Omega 3 tabletten, Probiotica, Capsaïcine.

Behandeling met Kruidentherapie

Goudsbloem

Een ontstekingsremmende plant en vermindert de jeuk door de crème plaatselijk aan te brengen. Goudsbloem wordt al jaren gebruikt bij behandeling van huidproblemen.

Kamille

Een ideale behandeling omdat dit een ontstekingsremmende werking heeft. Kamille wordt al jaren dermatologisch gebruikt. De lotion wordt plaatselijk aangebracht.

Kurkuma

Kurkuma is een ontstekingsremmer en heeft positief bijgedragen aan behandelingen tegen psoriasis. Kurkuma heeft een antibacterieel en kalmerend effect.

Psoriasis zal niet genezen

Denk eraan dat Psoriasis helaas niet te genezen is, maar wel te verlichten. Klachten kunnen een tijdje wegblijven. Bespreek altijd met de huisarts welke behandeling u kunt gaan doen. Ga niet op eigen houtje experimenteren.

Maar een infra rood lamp, lichttherapie zou je wel kunnen proberen. En probeer absoluut niet te krabben.

ajax-loader