085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Plandelen

Ben jij de afgelopen tijd meer gaan wandelen dan haal je met Plandelen vast heel veel stappen. Plandelen is leuk om te doen en je bent meteen de buurt het zwerfafval aan het opruimen. Plandelen betekent “plocka” (oprapen) wandelen en tegelijkertijd afval oprapen. Dit is overgewaaid uit Zweden.

Steeds meer mensen over de hele wereld doen er al aan mee. Terwijl je wandelt raap je gelijk wat zwerfafval op, alle kleine beetjes zullen helpen. Je kan al beginnen in je eigen straat of buurt en buurtgenoten vragen om mee te doen. Start een whats-app groep en begin met het geplandel.

plandelen-wereldwijd
Wereldwijd Plandelen

Benodigdheden voor Plandelen

Er is niet veel voor nodig maar toch zijn er een aantal handige apparaten om mee te nemen zoals een grijpstok, vuilgrijper, afvalzakken, een afvalzakring om de zak beter open te houden. plastic handschoenen. De vuilgrijper is vaak gratis bij gemeenten aan te vragen.

Start een groepje

Je kunt in je uppie gaan Plandelen maar het is natuurlijk veel leuker om het met meerdere mensen te doen. Met een vriendengroep, buren of collega’s. Het is gezellig en je geeft een goed voorbeeld, misschien worden anderen hier ook wel enthousiast door en doen met je mee. Een goed voorbeeld doet immers volgen?

Je hoeft het natuurlijk niet de hele middag of de hele dag te doen. Dat is veel te vermoeiend en te intensief. Het helpt al als je het een uur doet.

Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die met een kano de grachten doorvaren om zwerfafval op te ruimen. Het is voor jong en oud geschikt, dus neem je kinderen mee en laat ze ook opruimen.

whatsapp-groep-plandelen
Whatsapp groep, Plandelen

De Plandelman

De Utrechter Anton Damen begon in het klein, eerst in zijn uppie en later zijn buren mee gaan helpen. Naast redacteur/journalist houdt Anton dus ook Lunetten schoon en heeft een whatsappgroep opgericht. “Lunetten Plandelt” heeft inmiddels ruim 100 leden die de buurt schoon houden.

Anton komt gratis langs op scholen en op de werkvloer voor speciale Plandelles. Voor bedrijven worden Plandel Masterclasses georganiseerd, dat is tevens leuk voor teambuilding.

Lijkt het jou ook leuk, trek een paar goede schoenen aan, trommel wat vrienden op en je kan starten. Begin in je eigen buurt of stippel een leuke route uit.

Je komt nog eens lekker buiten en ontvangt gratis Vitamine D. En je houdt de plasticsoep uit de oceaan, zwerfafval opruimen. Doe je stappenteller om en start nu met Plandelen.

opruimen

ajax-loader