085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Peulvruchten, een gezonde vleesvervanger

We lezen vaak dat vlees vervangen kan worden door peulvruchten. Maar welke peulvruchten kan je dan gebruiken en hoe worden ze bereid? Natuurlijk ken je vast wel het gerecht “Chili con Carne”, maar er is nog zoveel te doen met Peulvruchten.

Omdat de inmiddels vierde editie “de Week zonder Vlees” van 8 maart tot en met 14 maart van start gaat is dit een mooie gelegenheid om hier wat meer over in te gaan.

Peulvruchten goed voor de gezondheid

Dat Peulvruchten goed zijn voor de gezondheid is overal te lezen. Het verlaagd het LDL Cholesterol gehalte. En ze zitten boordevol Vezels, Ijzer, Eiwit, Vitamine B1, Vitamine B2 en meer andere zeer belangrijke voedingsstoffen. Een keer per week peulvruchten op het menu is al een grote winst.

Wat zijn het?

Onder de peulvruchten bestaan onder andere: kietvitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, sojabonen, kidneybonen, witte-, zwarte- en bruine bonen. De meeste peulvruchten zijn verkrijgbaar in blik of glas.

Enig nadeel van blik of glas is dat er zout in is verwerkt, let dus op het etiket op de hoeveelheid zout. Advies! Minder dan 0,5 gram zout per 100 gram is een gezonde keuze. En o ja, spoel altijd de bonen even af om het meeste zout te verwijderen.

Peulvruchten-Soorten
foto: Voedingscentrum

Waar komen Peulvruchten eigenlijk vandaan?

Sommige peulvruchten bestaan al duizenden jaren en worden over de hele wereld geteeld. Linzen en kikkererwten worden geteeld in Canada en Turkije of Rusland. De Limabonen, Witte Bonen, zwarte bonen en Pintobonen komen uit Noord-Amerika. In Nederland worden allerlei soorten Erwten geteeld.

Hoe maak ik ze klaar?

De Peulvruchten uit blik of glas hoeft alleen te worden opgewarmd volgens de bereidingswijze die op het etiket staat vermeld.

Gedroogde peulvruchten moeten eerst een aantal uren geweekt worden in driemaal het gewicht in water voordat ze gekookt worden. Dit versneld het proces, maar je kan ook een snelkookpan gebruiken of de magnetron gebruiken. Voor sommige peulvruchten, bijvoorbeeld Linzen, gebruik ik de magnetron en dan zijn ze in 30 minuten gaar.

Peulvruchten zijn heerlijk om te bereiden in salades, pompoensoep of in een wrap. En als je over hebt dan kan je ze bewaren in de vriezer.

Peulvruchten zijn echt een aanrader en je zal het vlees niet missen. Wissel je eetpatroon eens af. Je zal zien dat het best lekker is en eveneens voedzaam.

ajax-loader