085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Overgevoeligheden of Allergiestoornissen

Overgevoelig of een allergiestoornis komt tegenwoordig veel voor. Het kan een reactie zijn van stoffen uit voeding of stoffen uit de schoonmaakindustrie. Een allergie kan aangetoond worden met een bijvoorbeeld een priktest.

De allergie valt onder de categorie warme aandoeningen en herkennen we aan

  • Verhoogde spanning van een lichaamsdeel, bijvoorbeeld darmkanaal, luchtwegen, de huid, urinewegen
  • Branderig gevoel
  • Opzwelling

Vaak wordt overgevoeligheid door zuivel- of melkproducten veroorzaakt of producten met kleefstof en gluten bijvoorbeeld: rogge, haver, gerst, graan. Of door voedingsadditieven zoals geur- kleur- en smaakstoffen.

Oplossen door een exclusiedieet

Om er achter te komen voor wat je nou eigenlijk allergisch bent zul je een exlusiedieet kunnen doen om er achter te komen welke stoffen de allergie veroorzaken. Je laat dan het verdachte product uit je voeding voor minimaal een maand. Als je er uiteindelijk achter bent gekomen wat de oorzaak is dan kan je het best de verdachte stof zes maanden lang niet gebruiken. Daarna zou je het als traktatie af en toe kunnen nuttigen.

Verkoelende kruiden

Omdat het een hete aandoening is worden hierbij verkoelende kruiden gebruikt. Deze kruidden werken helend op de slijmvliezen van ons maagdarm stelsel.

Brunel, Prunella vulgaris

Dit kruid werkt bij kramp van de prikkelbare darm. Hierbij drink je een aftreksel van de bloemen 3 maal daags met een opscheplepel.

Hop, Humulus lupulus

Dit kruid verlicht spijsverteringsontstekingen, is een krachtig kruid tegen kramp en werkt kalmerend op de geest. Hop wordt als thee gedronken of ongekookt. Dan worden er in de ochtend en avond +/- 8 bloemen met honing ingenomen.

Kamille, Matricaria chmomilla

Kalmeert bij prikkelbaredarmsymdroon en is een koorts verdrijvend middel. Kamille is dus kalmerend en pijnstillend. De kruidenthee maak je van een aftreksel van bloemen die je eventueel op smaak brengt met groene munt, zoethoutwortel of honing.

kamille
kamille

Fenegriek, Trigonella foenum-graecum

Fenegriek zit boordevol met koper en ijzer en werkt bij diabetes patiënten voor een betere glucosetolerantie. Tevens helpt het om de spijsvertering te verbeteren. Je kan dit nemen als capsules, poeder of kokend water.

  • 35 gram Fenegriekzaad
  • 600 milliliter water
  • Laat het 15 minuten trekken op het vuur in een afgesloten pan. Afkoelen, en elk uur een glaasje drinken.

Ontstekingsremmende kruiden zijn

Vrouwenmantel, Echte kamille, Tormentil, Gember.

Samenvatting

Het is dus belangrijk om er achter te komen welke voedingsstoffen de allergie veroorzaakt en deze te elimineren voor minimaal een maand. Daarnaast een gezond voedingspatroon en beweging. Ter ondersteuning kan je de bovenstaande kruiden een tijdje gebruiken.

ajax-loader