085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Begin eens met Opruimen, Ontspullen

Onlangs ben ik eens de kasten, lades en kleding nagelopen en flink aan het opruimen geslagen. Het begon ermee omdat ik bepaalde dingen niet meer kon vinden en alles aan de kant moest leggen.

Ik dacht…dit moet anders. Heel veel dingen in mijn keukenlade gebruikte ik niet en ik had teveel bestek. Het bestek wat ik teveel had heb ik even apart gelegd. Hetzelfde voor pannen, hoe komt een mens aan zoveel pannen? Hier heb ik een aantal van weggegooid, een bakpan met een aangetaste baklaag kan je beter niet meer gebruiken.

Plastic bakken, veel te veel. Elke keer in de winkel denk ik, wat een mooi plastic bakje. Kopen dus, de kasten puilden uit en deze heb ik ook rigoreus in de prullenbak gegooid.

En nu…. heerlijk ik kan weer wat vinden en wat een heerlijk gevoel geeft dit. Als ik nu een kast opentrek zie ik gelijk wat ik nodig heb.

Kledingkast opruimen

Vervolgens ben ik de kledingkast gaan uitspitten. Wat kan een mens veel kleding hebben zeg. En bij een verhuizing moet dit ook weer allemaal meegezeuld worden. Zoveel kleding heeft een mens echt niet nodig.

Veel kleding had ik al een jaar of langer niet gedragen, weg ermee. Kleding met gaten er in, kleding met een ouderwetse pasvorm bleerg. Zoveel truien heb ik toch ook niet nodig en tien spijkerbroeken?

En nu…heerlijk wat minder kleding, de kast is ruimer. Eerst denk je, hmm ik moet een kast erbij kopen en nu, dat is helemaal niet nodig. Ook in de kledingkast geldt…kijk eens wat je niet meer draagt.

Het maakt je geest ook lichter, een opgeruimd hoofd. Ik kan het iedereen aanraden.

kledingkast-opruimen
Kledingkast opruimen en ontspullen

Consumptiemaatschappij

Het komt omdat we in een consumptie maatschappij leven en het zo aantrekkelijk is om steeds maar weer nieuwe spullen te kopen. Maar ga eens niet winkelen en denk voordat je iets koopt, heb ik het echt wel nodig?

En wat doe je met je overtollige spullen? Breng het naar de kringloopwinkel, de kledingbak, geef het aan iemand die het kan gebruiken of gooi het in de prullenbak.

Hoe te ontspullen, opruimen

  • Begin in de keukenkasten en kijk wat je niet meer gebruikt
  • Bewaar de goede pannen
  • Loop je etenswaren eens na op houdbaarheidsdatum en gooi dit weg
  • Leg overtollig spul aan de kant of gooi het weg
  • Alleen wat je nodig hebt zet je terug in de kast
  • Kleding langer dan een jaar niet gedragen, weg ermee, naar de kledingbak
  • Teveel beddengoed? Geef het weg of in de prullenbak
  • Loop je dressoir ook eens door, daar ligt ook vaak veel te veel
  • Teveel speelgoed? Geef het weg, breng het naar de kringloop
  • Zet je spullen op marktplaats

Een lege opgeruimde kast is ook een opgeruimd hoofd, het maakt je lichter en het is een echte opluchting als je weer wat kunt vinden. Dit is echt een aanrader. En ik zou zeggen, mocht je tijd over hebben of je verveeld je ga dan eens opruimen, ontspullen en consuminderen. Een ander voordeel van een legere kast is dat je het beter kunt schoonmaken.

Nu denk je vast ,maar wat heeft dit met een Voedingsdeskundige te maken? Wel, het aanpassen naar een nieuw eetpatroon, een nieuwe leefstijl en een andere mindset is ook onderdeel hiervan. En hier zul je echt veel profijt bij hebben.

ajax-loader