085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Nierproblemen, hoe en wat

Wat voor functie hebben onze nieren eigenlijk?

Nieren filteren afvalstoffen uit ons bloed en zorgen voor een goede verhouding van water en zout in het lichaam. Ook helpen ze bij de aanmaak van rode bloedcellen en hormonen voor de bloeddruk.

Wat merk je blij slechtere functie?

Het gekke is dat je meestal klachten in een heel laat stadium krijgt. En dan is het vaak te laat met een hoop schade als gevolg. Belangrijk is het daarom altijd goed voor je nieren te zorgen.

Hoe doe je dat dan?

Als eerste stop met roken, daarnaast is overgewicht een risico. Net zoals een hoge bloeddruk en Diabetes type 2. Zorg ervoor dat je voldoende vocht drinkt, zo’n 1,5 tot 2 liter vocht op een dag. Vocht helpt namelijk om afvalstoffen af te voeren. Voor een gezond patroon:

  • Beetje afvallen
  • stop met roken
  • weinig tot geen zout gebruiken
  • drink 1,5 tot 2 liter vocht
stop-met-roken
stop met roken

Maar waarom is zout dan zo slecht voor onze nieren?

Met te veel zout inname zorgt je lichaam ervoor dat er teveel vocht word vastgehouden, waardoor de bloeddruk zal stijgen. Dit brengt ook schade aan de filters in de nieren.

Nieren kunnen afvalstoffen niet meer goed uit het bloed halen met als gevolg dat het lichaam zichzelf langzaam aan het vergiftigen is.

“Omdat we uit ons normale eten voldoende zout krijgen is extra zout niet nodig in onze dagelijkse voeding

Moet de dokter de nieren even checken?

Vanaf je vijftigste levensjaar is het goed om om de zoveel tijd, meestal om de vijf jaar, suiker, bloeddruk, cholesterol en de nierfunctie te laten checken. Op deze manier voorkom je nierziektes.

We krijgen met onze dagelijkse voeding voldoende zout binnen. Laat het zoutpotje achterwege en gebruik andere kruiden waar je veel smaak mee kunt maken. Zoals bijvoorbeeld rozemarijn, laurier, knoflook, peterselie, tijm en basilicum.

Durf hiermee te experimenteren! Daarnaast bevatten kruiden veel mineralen en vitamine . Supergezond en ontzettend lekker. Zelf gebruik ik ook veel kruiden en heb het zoutpotje lang geleden al verbannen.

Je eigen kruidentuin
Start je eigen kruidentuin

Waar nog meer op letten bij zout minderen?

Zoveel mogelijk koken met verse producten. En zo weinig mogelijk afhaalmaaltijden, blikgroenten, pakjes en zakjes, kant- en klaarmaaltijden. Hier zit echt vaak te veel zout in. Zo ook voorzichtig met gezouten vlees en vleeswaren.

Hoe wordt de nierfunctie gecontroleerd?

In je urine en in je bloed kan nierschade gemeten worden. Dan zit er teveel eiwit in de urine. De oorzaak hiervan is dat de nierfilters lek zijn. Eiwitten worden doorgelaten uit het bloed naar de urine. En de concentratie afvalstoffen zal dan stijgen in het bloed.

Controle is zo wie zo aan te raden voor mensen die medicijnen slikken. Als nieren een slechtere werking hebben dan worden medicijnen minder goed gescheiden. En wellicht is het noodzakelijk om de dosering te verlagen.

Wees dus lief voor je nieren en volg bovenstaande informatie goed op.

nieren-gezondheid
Wees zuinig op je nieren
ajax-loader