085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Nederland wordt te dik

Het kabinet moet stappen zetten om de consumptie van ongezonde voedingstoffen in te dammen. Diverse gezondheidsorganisatie roepen op nu echt stappen te gaan ondernemen, want als dit zo doorzet is er in 2040 twee derde van de bevolking overgewicht.

Unicef, gemeente Amsterdam en de 4 gezondheidsfondsen (Nierstichting, Diabetes Fonds, Hartstichting en Maag-, Lever-, Darmstichting). Deze organisaties zullen heden ten dage nog starten met de gezamenlijke campagne.

Reclame ongezond eten verbieden

Een van de voorstellen is om reclame voor ongezond eten die voor kinderen bedoeld is te verbieden. Tevens is er sprake van een suikertaks en daarnaast zou het kabinet een wettelijk maximum aan ongezonde stoffen kunnen hanteren.

De regulering ligt nu nog bij de voedingsindustrie zelf, maar volgens de organisaties schiet dit zwaar tekort.

In het Nationaal Preventieakkoord zijn de afgesproken maatregelen, welke zijn afgesproken in 2018 tussen voedingsproducenten en de overheid tot nu tot veel te weinig heeft opgeleverd.

Ziektes

Bij overgewicht ontstaan een aantal ziektes zoals Astma, Longemfyseem en Kortademigheid. In combinatie met roken zal dit zeker ontstaan. Slaapapneusyndroom, een korte ademstilstand tijdens het slapen, gaat ook vaak samen met ernstig overgewicht.

Net als huidproblemen zoals verweking van de huid, slechte wondheling en striae. Bij vrouwen kan ernstig overgewicht leiden tot menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid.

Maatregelen moeten genomen worden

Volgens Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting “De ambities waren goed, maar de maatregelen te zwak”, werd gezegd op de website van RTL Nieuws.

“Er zijn op dit moment 350.000 kinderen te zwaar”, vervolgt van Oostrom. “Er groeit een generatie op met overgewicht. En als dit zo doorgaat, dan heeft in 2040 twee derde van de bevolking overgewicht: Dat zijn 9 miljoen mensen. Dat is absoluut te veel en dat zal leiden tot een enorme hoge capaciteitscrisis in de zorg.”

Overgewicht berekenen

Als je wilt weten of je overgewicht hebt of niet kan je dit makkelijk berekenen met je BMI.

Deze BMI index geldt tot een leeftijd van 70 jaar. Volwassenen vanaf 18 jaar met een BMI index van boven de 30 hebben overgewicht en een BMI index boven de 40 is Morbide Obesitas.

Voor kinderen vanaf 2 jaar tot 18 jaar is er een aparte berekening welke bij het voedingscentrum is te vinden.

Nederland-is-te-dik
ajax-loader