085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Macrovoedingsstoffen

Macrovoedingsstoffen zoals Koolhydraten, Eiwitten en Vetten worden ook wel grote voedingsstoffen genoemd. Hier hebben we dagelijks meer dan 1 gram nodig.

Koolhydraten

Koolhydraten ook wel suikers of sachariden genoemd bestaan uit zuurstof, waterstof en koolstof. En is de grootste vorm van energie.

Wist je dat….het verteren van koolhydraten al in de mond begint? We gaan geen technische uitleg geven hoe het proces precies in zijn werk gaat maar een beetje basis is wel handig.

Je hebt vast wel eens gehoord van de “Suikerspiegel” of Bloedglucosespiegel. De hele dag varieert deze, afhankelijk van wanneer je iets hebt gegeten.

Het suikergehalte wordt uitgedrukt in mmol/l, millimol per liter. Een nuchtere gezonde waarde is tussen de 4 en de 6,1 mmol/l. Als deze boven de 11 mmol/l ligt dan is er sprake van Suikerziekte, ook wel Diabetes mellitus genoemd.

Gezonde producten met een lage Glycemische index houdt de suikerspiegel een langere periode op peil, het geeft minder snel een hongergevoel.

Denk aan producten zoals volkorenbrood, zuivel, noten, aardbeien, paddenstoelen, appels, roggebrood, aardappelen, rijst. Dit noemen we Complexe koolhydraten, of ook wel goede producten. Neem bij voorkeur dus volkoren producten.

De gezondheidsraad adviseert 40% tot 70% energie uit koolhydraten te halen bij een gezond leefstijl.

Eiwitten

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en is belangrijk voor de opbouw van organen, spieren, bloed en enzymen. Eiwitten zijn het meest aanwezig in ons lichaam. Het advies om 10% tot 25% energie uit Eiwitten te halen bij een gezond eetpatroon.

Belangrijk is om 1/3 uit dierlijke eiwitten te halen en 2/3 uit plantaardige eiwitten te halen. Plantaardig zit in brood, granen, peulvruchten en noten. Dierlijke eiwitten vinden we in vlees, vis, melk, ei en kaas. En let op dat je beter onverzadigde (beter voor gezondheid) neemt.

De hoeveelheid eiwitten kan je berekenen naar kilogram lichaamsgewicht x 0,8 gram. Dus als je 60 kilo weegt heb je 48 gram eiwit per dag nodig.

Maar even een waarschuwing! bij een teveel aan eiwitten kan dit een grote belasting zijn voor de nieren en bij een tekort tijdens een langere periode kunnen groeistoornissen ontstaan, verminderd afweersysteem of spijsverteringsproblemen.

Vetten

Vetten worden ook wel Lipiden genoemd en bestaan uit Onverzadigde, Verzadigde en Meervoudig onverzadigde vetzuren. Wist je dat een man 15% aan vet heeft en een vrouw 20% tot 35%? De aanbevolen hoeveelheid vetten bedraagt 20% tot 40%.

Ons lichaam komt op 2 manieren aan vetten:

  • Via voeding, dit is maar 5%
  • Via lever, teelballen en darmen zelf aangemaakt, 95%

Vetten leveren hele belangrijke functies voor ons lichaam. Maar zorg er voor dat je veel onverzadigde vetten binnenkrijgt, deze zijn gezonder dan verzadigde vetten. Verzadigd vet gaat kleven aan de binnenzijde van slagaders en dit kan aderverkalking veroorzaken.

Vezels

Vezels zijn nodig voor een goede darmwerking en vezels vinden we dan ook in volkoren onbewerkte producten zoals:

peulvruchten, zilvervliesrijst, noten en zaden, groente en fruit.

Verder heeft het vele positieve effecten tegen o.a. hart- en vaatziekten, bescherming tegen darmkanker, preventie van overgewicht, betere bloedsuikerspiegel. Heel belangrijk is het dus om dagelijks veel vezels te eten. Bij een tekort kunnen problemen ontstaan zoals een trage stoelgang en andere darmproblemen.

De gezondheidsraad beveelt om 14 gram per 1000 kcal te nemen. Dus wees lief voor je darmen en eet veel vezels.

Rijst
Rijst, goede vezels gezond
ajax-loader