085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Longaandoeningen

Wij hebben onze longen nodig om zuurstof op te nemen uit de lucht en voor het verwijderen van koolzuurgas uit ons lichaam.

In Nederland zijn er circa 1 miljoen mensen met een longaandoening zoals COPD. Een verzamelnaam voor meerdere luchtwegaandoeningen en is een chronische luchtwegaandoening.

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen met longaandoeningen zoals Emfyseem, Fibrose, Longoedeem, Astma en Bronchitis.

Longproblemen kunnen worden veroorzaakt door verontreinigde lucht, toxische stoffen. Vroeger werden mijnwerkers ziek door het inademen van stof zoals kwik en looderts. Later werd roken als zeer nadelig gezien.

Een aantal toxische stoffen

Systemische werking

Deze stoffen bereiken via onze longen het doelorgaan, zoals benzeen, een oplosmiddel wat kanker kan veroorzaken.

Asbest, Roet, Roken

Heeft niet direct schade effect maar wel op langere termijn kan hierdoor astma en kanker ontstaan.

Asfyxantia

Dit zijn gassen die door het inademen de concentratie van zuurstof verlaagt, hierdoor ontstaat er zuurstofgebrek, zoals helium, stikstof en methaan.

Longtoxische stoffen

Tasten direct het longweefsel aan. Stoffen zoals Ozon, Chloorgas, Zoutzuurgas, Haarlakspuiten, Luchtverfrissers.

Wees lief voor je longen

Dit kan je doen door elke dag te bewegen en te sporten, op deze manier houdt je je longen sterk en is beter voor je conditie. Gezond eten, dus veel verse groente, weinig vlees en zo weinig mogelijk geraffineerd. Roken is tevens funest voor de longen, stop dus met roken.

Frisse lucht, dus ventileren als je binnen zit, zet een raampje of ventilatieroosters open. Zorg voor een schone omgeving, veel stof of mijt veroorzaakt eveneens longproblemen.

Om virussen en bacteriën weg te houden is het belangrijk om regelmatig de handen te wassen. Hiermee wordt de kans op griep verkleint. Bacteriën komen via onze handen, als je vervolgens in je ogen wrijft, aan je mond of neus zit in je lichaam.

bescherming-longen
ajax-loader