085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Kruiden ter ondersteuning van Menopauze

De menopauze, overgang alle vrouwen krijgen hiermee te maken of je het nu wilt of niet. Sommige vrouwen hebben hier meer last van dan andere vrouwen. De overgang gaat samen met opvliegers, nachtelijk zweten, slecht slapen, botontkalking, onrust. En noem nog maar een aantal klachten op. Weet je dat er een aantal natuurlijke geneeskrachtige oplossingen zijn die deze klachten kunnen verzachten?

Een gezond eetpatroon

Hierbij geldt ook weer een gezond eetpatroon, zoveel mogelijk verse groente, peulvruchten, noten, vitamine c, vitamine d. Daarnaast is beweging ook weer heel belangrijk. En een tip voor koffiedrinkers, Drink zo weinig mogelijk cafeïne want dit wekt opvliegers op,

Voordat je naar je huisarts rent voor medicijnen die een aantal nare bijwerkingen (vocht vasthouden, trombose, hart- en vaatziektes) hebben zou je eens kruiden kunnen proberen. Hieronder staan een paar kruiden die ondersteunend kunnen zijn tijdens de menopauze.

Een waarschuwing is wel dat er gelet moet worden op de contra indicaties waarbij ze mogen worden gebruikt.

Jeneverbessen (Juniperus Communis)

De Jeneverbes werkt urinezuurverdrijvend en werkt ondersteunend bij opvliegers. De bes is verkrijgbaar als extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules.

De gedroogde bes kan tevens los ingenomen worden. Een fytotherapeut kan info geven omtrent het gebruik hiervan.

Ik heb een vriendin geadviseerd dit te proberen in de vorm van de gedroogde bessen en het helpt heel goed tegen nachtelijke opvliegers. ‘s Avonds 2 gedroogde bessen fijnkauwen en doorslikken.

Duizendblad (Millefolium)

Hier maak je kruidenthee van en neemt 2 tot 3 koppen per dag

Dit kruid neem je in als kruidenthee 2 tot 3 koppen per dag en zal menopauze klachten verlichten. Je kan het combineren met Gember. Duizendblad heeft een vochtafdrijvende eigenschap en komt door de aanwezigheid van kalium.

Hop (Humulus Lupulus.)

Hop werkt heel heilzaam voor uitwendig en inwendig gebruik. Ondersteunt bij veel klachten waaronder opvliegers en is echt een wondermiddel te noemen in de kruidengeneeskunde.

Je kunt het innemen als thee, tabletvorm en als capsule.

Rode klaver (Trifolium pratense)

Rode Klaver is zeer effectief bij de behandeling van inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, reumatoïde artritis en bij de overgang. Als thee te drinken 2 tot 3 koppen per dag.

Een theelepel gedroogde en geplette rode klaver 15 minuten trekken in kokend water, daarna zeven en drinken. Ook als supplement verkrijgbaar.

Salie (Salvia officinalis)

Salie helpt bij opvliegers en overmatig transpireren. Te gebruiken als thee, schenk kokend water over de blaadjes en drink hiervan 2 tot 3 koppen per dag.

Vitex agnus castus (monnikspeper, kuisboom)

Vitex is ideaal bij hormonale kwalen en verkrijgbaar in poeder, gedroogde bessen, tinctuur. Je moet dit wel een tijdje gebruiken voor de positieve effecten.

 • Gedroogde bessen 1 tot 2 gram per dag of 30 tot 40 mg extract per dag. 
 • Een dagdosis van 400 mg van een extract, gestandaardiseerd op 0,5% agnuside en 0,6% aucubine.
 • Moedertinctuur dosis van 3 maal 40 druppels per dag.
 • Vloeibaar extract (1:1 g/ml): 0,03-0,04 ml/dag.

Samengevat tips om lachend door de overgang te gaan

 • Gebruik een of meer van de bovenstaande kruiden
 • Eet gezond en let op gewichtstoename
 • Beweging en spierversterkende oefeningen
 • Gebruik zo weinig mogelijk cafeïne, pikant eten en alcohol, dit wekt opvliegers op
 • Naar buiten
 • Vermijd verzadigde vetten zoals vlees, pinda’s en zuivel
 • Stop met roken
ajax-loader