085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Kruiden die helpen bij gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten zoals reuma kan erg pijnlijk zijn en vaak worden er pijnstillers ingenomen om de pijn te verlichten maar kruiden kunnen eveneens ondersteunend zijn. Wist je dat…onze voorouders ook last hadden van artrose en reuma? Zij haalden destijds planten en gewassen uit de natuur omdat er nog geen medicijnen voorhanden was.

Let op gewichtstoename en cholesterol gehalte

Verder is het belangrijk om gezond te eten, verse groenten en fruit, dus voedingsmiddelen met Vitamine K zoals Peterselie, Spinazie en Boerenkool, twee maal per week vette vis. En beperk het eten van rood vlees. Let verder op gewichtstoename want teveel gewicht veroorzaakt pijn. Tevens een hoog cholesterol gehalte heeft invloed.

Probeer eveneens te bewegen zoals fietsen, zwemmen, yoga, wandelen. Vitamine D helpt eveneens, dus ga lekker naar buiten, de frisse lucht is een medicijn.

Hieronder zijn een aantal kruiden die ondersteunend zijn bij gewrichtsklachten.

kruiden-thee
Kruidenthee bij ondersteuning gewrichtsklachten

Jeneverbessen (Juniperus Communis)

De Jeneverbes werkt urinezuurverdrijvend en werkt ondersteunend bij allerlei soorten gewrichts aandoeningen. De bes is verkrijgbaar als extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules. De gedroogde bes kan tevens los ingenomen worden. Een fytotherapeut kan info geven omtrent het gebruik hiervan.

jeneverbes-krachtig

Valkruid (Arnica montana)

Een heilzaam kruid vervaardigd uit de wortelstok van valkruid. Uitwendig te gebruiken als crème met bijvoorbeeld olijfolie en eventueel etherische olie (strobloem, eucalyptus) toevoegen. Of toevoegen in het bad.

Inwendig als tisane of tinctuur. Waarschuwing: Sommige homeopatische verdunningen mogen inwendig worden ingenomen, wees dus voorzichtig met inname.

Paardenbloem (Taraxacum)

Is vochtafdrijvend en is verkrijgbaar in de vorm van tabletjes, capsules of druppels. Paardenbloem is tevens geschikt om thee van te zetten en dagelijks 2 tot 3 koppen te nemen.

Rode klaver (Trifolium pratense)

Rode Klaver is zeer effectief bij de behandeling van inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, reumatoïde artritis en bronchitis. Als thee te drinken 2 tot 3 koppen per dag. Een theelepel gedroogde en geplette rode klaver 15 minuten trekken in kokend water, daarna zeven en drinken.

Voetbad of handbad

Engelwortel, 1 handvol engelwortel met 20 liter water.

Benodigdheden

  • Onbespoten citroen, de schil bevordert doorbloeding en zal ontstekingen weren
  • doek

De schil van de citroen raspen en de pijnlijke plekken op het lichaam masseren. Daarna de plekken met een doek afdekken. De citroen 1 of 2 uur zijn werk laten doen.

ajax-loader