085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Koken en opwarmen in de magnetron

De magnetron gebruik ik zelf heel erg vaak. Niet alleen om voeding op te warmen maar ook om eten te koken of brood ontdooien die ik uit de vriezer heb gehaald. Bovendien heb ik zelf een Combimagnetron waar ook Kip in kan worden gebraden of broodjes bakken. Wees niet bang dat de vitamines verloren gaan bij koken in de magnetron, dit is een fabel. Het is de zuinigste manier van gebruik en vitamines blijven behouden.

koken-met-de-magnetron

Hoe gebruik ik de magnetron dan?

Groentes en Aardappelen worden in gelijke stukken gesneden, je verdeelt dit goed in de magnetron bak. Want de magnetron verwarmt namelijk niet gelijkmatig het eten. Hierdoor kan het zijn dat bij de grotere hoeveelheden de kans op koud eten groot is. De kans op bacteriën die ziek maken is groot. dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld af en toe even om te roeren en verder:

  • De schaal afdekken met magnetronfolie(huishoudfolie), bord of een deksel, zodat het vocht in de voeding blijft en alles goed verwarmt wordt.
  • Volg instructies op de verpakking als het voor de magnetron is.
  • Zorg ervoor dat je de voeding in kleine en platte porties verdeeld. Zo is het sneller klaar.
  • Groentes, aardappelen, Vlees en Vis voeg je 1 tot 2 eetlepels water toe zodat het niet uitdroogt
  • Tijdens verwarmen een of tweemaal even omscheppen. Goed doorroeren tussendoor is belangrijk om zo de warmte te verdelen.
Vermogen magnetron in watt +/-  Wat
1000 wattVerwarmen van kliekjes en vloeistoffen
650 wattKoken van aardappelen groente
500 wattBereiden van vis, kip en gerechten met kaas.  
350 wattDoorkoken van bijv vlees in saus, soep en ontdooien. Bereiden van vlees, eiergerechten,
250 wattStoven / sudderen, Ontdooien
100 wattWarm houden van gerechten. boter en ijs zachter maken. Langzaam ontdooien

Handige tips

  • Omdat er weinig water nodig is om voeding te bereiden gaan vitamines niet verloren, ze blijven lekker in het eten zitten.
  • De smaak blijft eveneens optimaal omdat er nauwelijks vocht extra hoeft te worden toegevoegd. Bovendien is er over het algemeen niet extra zout nodig.
  • Energiezuiniger, dus gebruik wat vaker de magnetron. Omdat voeding sneller klaar is, is het energiezuiniger dan het gasfornuis.

Welk materiaal heb ik nodig?

Het materiaal wat je nodig hebt zijn bakjes en glazen schalen die magnetron bestendig zijn. Vaak staat dit op de verpakking of onderaan het product. Deze bakjes, glazen en schalen zijn simpelweg aan te schaffen bij de Action.

Nog even een waarschuwing

Bij het gebruik van de magnetron stand, doe geen bestek in de bak en dek het niet af met aluminiumfolie. De magnetron kan hierdoor in brand vliegen. Ei met schaal is eveneens niet geschikt. Niet zomaar plastic bakjes die kunnen gaan smelten, let altijd op het magnetron tekentje op de verpakking.

Als de stand Combi oven of Grill gebruikt dan kan je wel Aluminiumfolie gebruiken.

Ovenschaal
ajax-loader