085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Jeneverbessen, een krachtig besje

Jeneverbessen hebben een krachtige werking en zijn geschikt voor diverse aandoeningen. Feit is hierbij wel dat er niet te veel van mag worden genomen, maximaal 10 gram per dag. We kennen de jeneverbes van de trendy gin-tonic, maar wist je dat het als keukenkruid ook heerlijk is? En daarnaast helpt het tegen diverse lichamelijke aandoeningen, daar zal je echt versteld van staan.

De afkomst van de Jeneverbes

De Juniperus communis is een conifeer en komt voor in de Benelux. Het duurt wel twee jaar voordat de bes rijp is. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten en de struik kan wel een hoogte halen van tien meter. De bessen kleuren na overwintering donkerblauw. De plant verspreidt tijdens bloei stuifmeel, dit komt door de lijster die de kegelbessen eet en op deze manier de stuifmeel verspreidt.

De Jeneverbes groeit op het noordelijk halfrond tot diep in de subtropische gebieden. Veel struiken zien we eveneens in de naaldwouden van Canada en Azië.

Jeneverbessen
Jeneverbessen

Het gebruik van de Jeneverbes

Jeneverbessen kunnen als droge bes worden gebruikt, als thee te zetten of in de keuken bij stoof- of vleesgerechten. Maar kauwen op de besjes voor een betere werking is aanbevolen.

Geneeskrachtige werking

Jeneverbessen vallen onder de groep Ketonen, wat betekent dat het een kalmerende werking heeft, koortswerend is, zweetremmend, slijmoplossend, goed bij gewrichtsaandoeningen (denk aan verhoogd urinezuur jicht) en pijnstillend. Als je last hebt van opvliegers tijdens de overgang helpt het eten van 2 besjes al tegen opvliegers, de besjes moet je dan wel fijnkauwen om zo de stof door je lichaam te laten gaan.

Nadat ik deze informatie tijdens mijn studie tegenkwam heb ik een vriendin dit geadviseerd eens te nemen. En het werkt echt, ze nam voordat ze ging slapen 2 besjes en had minder last van opvliegers ‘s nachts.

jeneverbes-krachtig

Waarschuwing

Neem de bessen niet in hoge dosering want dan kunnen ze giftig zijn voor het zenuwstelsel. Tevens kunnen ze een prikkelende werking op onze nieren hebben.

  • Neem maximaal 2-10 gram per dag
  • Niet gebruiken tijdens zwangerschap
  • Niet gebruiken bij nierproblemen
  • Niet gebruiken bij gevoelige slijmvliezen

Verkrijgbaar in onze webshop

Wil je nou ook eens de Jeneverbes proberen? In onze webshop zijn ze te bestellen in 50 gram, de levertijd is 3 – 5 werkdagen. 24/7 te bestellen in de webshop

Wereld-Kruiden-Box
Kruidenbox

ajax-loader