085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Internationale Anti Dieetdag 6 mei

De Internationale Anti Dieetdag wordt jaarlijks op 6 mei gehouden. Op deze dag gaat het er niet de hele dag om, om aan dieten en afvallen te denken maar belangrijker is om meer te doen aan lekker en gezond eten en te bewegen

Deze Anti Dieetdag is ingesteld in 1992 toen een 15 jarig meisje zelfmoord had gepleegd omdat ze te dik was en hier niet meer tegen kon. De obsessie en het gewicht om slank voor de dag te komen neemt een veel te grote plaats in bij mensen. De Engelse Britse Mary Evans Young heeft deze dag opgericht om een gezonde levensstijl te promoten. Strenge dieten zijn vaak een gevaar en een aanslag op het lichaam is haar gedachte.

Nederlandse Obesitasvereniging

De Anti Dieetdag wordt door de Stichting Over Gewicht Nederland (de obesitasverengiging) ondersteund. Zij vinden deze dag heel belangrijk omdat er veel wordt verteld dat dik zijn, lelijk is en ongezond. Daarom roept de vereniging deelnemers op om dan een dag eens niet aan de lijn te denken en de weegschaal vandaag even vergeten.

Herdenkingsdag

Deze dag is niet alleen om het 15 jarig meisje te herdenken, maar is eveneens bedoeld voor alle mensen die gestorven zijn of blijvend letsel opgelopen hebben als gevolg van het slankheidsideaal. Denk aan Anorexia nervosa, of als gevolg van een operatie of afslankdieet.

Het doel van de dag zonder dieet

  • De slachtoffers herdenken van eetstoornissen en operaties
  • Bewust worden van gewichtsdiscriminatie
  • Een dag vrij van dieten en lichaamsgewichts obsessies
  • Aandacht voor commerciële dieten
  • Uitroeien van gordofobie

Zelf ben ik geen voorstander van een dieet maar wel van een gezonder eetpatroon en aanpassen van je leefstijl. Een dieet heeft niet zoveel zin want je valt altijd weer terug in je oude patroon. Als je af wilt vallen probeer dan 1 kilogram per week af te vallen.

ajax-loader