085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Inhoudsstoffen van planten

De inhoudsstoffen van de plant vormt de basis voor een genezend vermogen van de plant en kunnen werkzaam zijn tegen ziektes, bloeddrukverlagend of ontsmettend werken, tegen depressie en urinedrijvend effect en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In het lab worden de inhoudsstoffen tegenwoordig vaak vastgesteld en op deze manier de werkzaamheid uitgelegd worden.

Hoeveel inhoudsstoffen in een plant zit varieert met het klimaat, de aard van de grond, de vindplaats, leeftijd, moment van oogsten. De manier van bewaren en verwerken is eveneens heel belangrijk.

Bitterstoffen

Dit geeft een bittere smaak, ze zijn oplosbaar in alcohol en water en hebben verschillende werkingen. Deze stoffen prikkelt de bitterreceptor in de smaakpapillen. Hierdoor verhoogd de productie van gal, maagsappen en darmsappen. Verder werkt het positief op de hele spijsvertering, als je het voor het eten innneemt dan zal dit stimulerend werken het wekt de eetlust op. Inname na het eten vermindert de kans op winderigheid en oprispingen. Bij een maagzweer of ontsteking mag het niet gebruikt worden!

We vinden bitterstoffen in Paardenbloem, Wilde cichorei, Gewoon duizendblad en Gele gentiaan. Bij de etherische olie versterkt de werking bij bijvoorbeeld Echte Kamille, Alsem en Kalmoes. Planten die op het maagslijmvlies beschermen en de luchtwegen zijn o.a. Malrove, Hop, Stinkende ballote, Tuingoudsbloem, Echte valeriaan en Duivelsklauw.

Looistoffen

Looistoffen zijn voornamelijk te vinden in hogere planten en kennen we ook als tannine of looizuur. Deze stof heeft van nature een beschermende functie voor de plant want de stof beschermt de plant tegen insecten, infecties en planteneters. We komen looistoffen vaak tegen in de buitenste schil van de plant. Vroeger werd het gebruikt voor het looien van leer, hierbij maakt men de huid van dieren geschikt om schoeisel, kleding te vervaardigen. Door dit proces worden eiwitten in de huid onoplosbaar.

Door de milde antiseptische werking zijn ze geschikt bij ontstoken darmslijmvliezen of maag, of het ontsmetten van keel of mond (Zilverschoon, Ratanhia). Bij blaasontsteking is Beredruifblad geschikt. Looistoffen hebben eveneens een uitdrogende eigenschap. Tijdens de maaltijd deze stof innemen zorgt het ervoor dat eiwitten in het voedsel niet goed kunnen worden opgenomen.

Flavonoïden

Dit komt van het Latijnse woord Flavus en dit betekent geel. Vroeger werden flavonoïden gebruikt om katoen, wol en zijde geel te maken, maar ze kunnen ook in de kleur Blauw, Paars of Rood voorkomen. De stof bevind zich vaak in de buitenkant van de plant en hier zijn meer dan 6000 soorten van beschreven.

Afhankelijk van hun structuur kennen we ze tevens in Xanthonen, Chalconen, Flavonolen, Flavanonen, Isoflavonen, Biflavenoiden en Anthocyanen. Voorheen noemde men Flavonoïden vitamine P omdat ze in combinatie met vitamine C de haarvatwanden beschermen en je minder snel blauwe plekken hebt. Te vinden bij Witte Paardenkastanje, Bosbes en Boekweit.

Slijmstoffen

Slijmstoffen zijn veelal ondersteunend in kruidenrecepten en is erg veel in planten te vinden. Dit kan alleen in water worden opgelost en door het absorberen geeft het bescherming tegen chemische prikkels. Ze zorgen voor een hoge afweer tegen bacteriën.

Slijmstoffen zit boordevol sporenelementen en mineralen, en hier zitten veel zetmeel en complexe suikers in. Lijnzaad en Fenegriek kan pijnstillend werken als ze worden gebruikt in pap, smoothie of in omslag.

Verder kunnen slijmstoffen helpen bij diarree, dan neemt men het kruid van de Johannesbroodboom. Bij hoesten en bronchitis kan het slijmvlies genezen door gebruik van Smalle weegbree, en bloemen van de Toorts.

Als Guargom slijmstoffen tijdens de maaltijd worden ingenomen dan stijgt de suikerspiegel minder snel en voor de maaltijd zal het een verzadigd gevoel geven zodat er minder gegeten wordt. Ispaghula en Fenegriek is hierbij geschikt.

Peterselieblad

ajax-loader