bewust-boodschappen-doen

Het milieu en onze voeding

De laatste jaren wil de overheid dat wij milieubewuster omgaan met ons voedsel en proberen ze ons betere manieren bij te brengen.

Want wist je dat de technieken zoals gekoeld vervoer, kassen die verwarmd moeten worden en verpakkingstechnieken milieubelastend zijn?

De overheid heeft een meerjarenafspraak gemaakt tussen de instellingen en gemeenten om efficienter en effectiever om te gaan van energie.

Wat kan de consument doen voor een beter milieu?

Voeding zorgt voor 20 tot 30% aan totale milieubelasting. De consument, wij dus, kan veel bijdragen om beter te letten hoe we met onze voeding omgaan. De landelijke stichting Milieu Centraal hebben een aantal praktische vuistregels samengesteld.

  • Meer plantaardig eten en minder dierlijk, 1 kilo vlees kost gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal. Vleesproductie zorgt voor meer uitstoot, hetzelfde geldt voor vleesvervangers welke gemaakt zijn van zuivel
  • Noten en Peulvruchten, een goede keuze voor klimaat en je gezondheid en je krijgt voldoende eiwitten binnen
  • Eet 1 dag geen vlees, je hebt maar 500 gram vlees per week nodig
  • Toch Vlees? Kies dan voor kip of kalkoen (zonder vel) met een keurmerk.
  • Wees zuinig met kaas, kaas heeft net als rundergehakt een klimaatimpact
  • Eet 1 x per week vette vis, let op keurmerk mcs, asc.

Vis kan milieubelastend zijn omdat producenten wilde vis gebruiken als visvoer, of antibiotica dat in het water terecht komt of bij gebruik van chemicaliƫn. Daarom is het goed om op een keurmerk te letten of kies voor vis uit de diepvries.

vis-eten-gezond

Hoe voedselverspilling voorkomen?

Er wordt best veel voeding weggegooid omdat we te veel inkopen. Maar hier is wel wat aan te doen als je op een aantal dingen let

  • Maak een lijstje voor de boodschappen
  • 2x per week fruit, zuivel en groenten inkopen
  • Kijk eerst eens wat er in huis is
  • Een vaste kliekjesdag
  • Meet je eten af
  • Restjes bewaren in de vriezer
  • 1 dag per week uit de vriezer eten
  • Eet met het seizoen, koop seizoensgroenten
  • Let op wat je drinkt, zorgt voor bijna een kwart klimaatbelasting. Dus drink veel kraanwater en drink niet meer melk dan nodig is
weeg-je-voeding
Weeg je eten af

Wist je dat tropische producten ook grote milieuproblemen kunnen geven? De reden hiervan is ontbossing, verlies van biodiversiteit en erosie. Bovendien de slechte werkomstandigheden en onverantwoordelijk waterverbruik.

Keurmerken

Er zijn een aantal keurmerken die bestaan op de manier hoe de producten verwerkt en geteeld zijn, of boeren en arbeiders eerlijk betaald worden. Het milieu kan geholpen worden om producten te kopen die niet zijn ingevlogen. Per boot is beter, zoals aardappels, kiwi, bananen.

De top 10 keurmerken voor uw duurzame boodschap

  • ASC
  • Beter Leven
  • Demeter
  • EKO
  • Europees keurmerk voor biologisch
  • Fairtrade
  • MSC
  • On the way to PlanetProof
  • Rainforest Allianca
  • UTZ
  • (Bron: milieu centraal 2019)
tropisch-regenwoud

Beter is om te kiezen voor seizoensproducten, deze zijn niet per vliegtuig vervoerd en let op de keurmerken en de tips die Milieu Centraal meegeeft voor minder verspilling.