085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Guarana als cafeïne vervanger?

In de Amazonegebieden gebruikt de inheemse bevolking de “Guaraní” de zaden van de Guaranaplant in medicijnen en voeding. Ze verwerken de zaden tot pasta en wordt als additief in dranken gebruikt. Men consumeert Guarana voor het stimulerend effect.

Tegenwoordig wordt er poeder van gemaakt en is het te gebruiken in de thee. Omdat de smaak best bitter is heeft de drankenindustrie het toegevoegd in Energiedrankjes. Soms is het ook te vinden in frisdrank, snoep en alcohol.

Ingrediënten van Guarana

Het wordt als geneeskrachtig kruid gebruikt en wordt ook gebruikt als koortsverlager. De bestanddelen zijn o.a. theobromine, theofylline, proanthocyanidines, catechine en cafeïne. Tevens water, zetmeel, mineralen en saponinen. Guarana heeft dus een verkwikkend effect net zoals thee en koffie. De poeder heeft een zeer hoog cafeïne gehalte van 4% tot 8% en dus twee keer zoveel als een koffieboon.

Langer effect dan koffie

Met inname van Guarana heb je een langer energie effect dan gewone koffie. Als je geen koffieliefhebber bent en je wilt toch een booster dan zou je Guarana kunnen proberen. Het kick effect blijft ongeveer 4 tot 5 uur werken. Dit in tegenstelling tot koffie, dat blijft gemiddeld 45 minuten werken.

Hulpmiddel bij gewichtsverlies

Om een paar kilo kwijt te raken zou Guarana hierbij helpen. Het is namelijk bewezen dat het de eetlust remt, nog meer dan andere cafeïne houdende planten. Testen in het laboratorium hebben bewezen dat Guarana samen met linolzuur vetverbranding versnelt. Je metabolisme verhoogd met 3% tot 11% gedurende 12 uur. Een snellere stofwisseling houdt in dat je meer calorieën verbrand in rust en helpt snel af te vallen.

Het zou ook geschikt kunnen zijn voor mensen met obstipatie. En wordt gebruikt bij diarree, misselijkheid, urineweginfecties en hoofdpijn. Momenteel zijn er nog meer onderzoeken nodig om de effecten aan te tonen.

Hoe te gebruiken?

Guarana poeder kan je mengen in de Yoghurt, Kwark, Smoothie en als thee te gebruiken. Mengen door water kan ook. In onze webshop zijn biologische capsules van Nutrikraft verkrijgbaar die je met wat water inslikt. Ideaal als je haast hebt om ‘s ochtends koffie te drinken.

EigenschappenKoffieGuarana
Cafeïne per 100 gram+/- 40 mg+/- 38mg
Werkingsduur+/- 45 minuten+/- 4 tot 6 uur
Energie dipJaNee
WanneerOchtend, middag, kopjeCapsules, Poeder in Ochtend. Ontbijt of Lunch
VeganistischJaJa

Gebruik het veilig

Het is een veilige bron om een hogere energie te krijgen. Maar het is wel belangrijk om je aan de aanbevolen hoeveelheid te houden. Gebruik het liefst in de ochtend want bij inname in de avond kan het zijn dat je slecht slaapt hierdoor.

Bij gezondheidsproblemen en zwangeren is het aan te raden om je huisarts te raadplegen.

ajax-loader