Geschiedenis-van-voeding

Geschiedenis van voedsel

In de oertijd of ook wel “steentijd” was niet veel te eten en daarom at men veel fruit, noten, zaden vis en vlees. Er was geen vaste woonplek maar daar kwam 20.000 jaar geleden verandering in. De ontdekking van hergebruik van zaden was een manier om voeding te veredelen.

Men settelde zich en de landbouw was geboren. Op deze manier werd er meer gericht op het eten van producten van het land zoals graan.

1700 – 1960

Scheepsdokter James Lind ontdekte in 1747 dat citrusvruchten veel vitamine c bevat en scheurbuik voorkomen kon worden. Zo bleven bemanningslieden vrij van scheurbuik.

Vanaf 1911 is term Vitamine ontstaan. De Poolse chemicus Funk heeft aangetoond dat met bepaalde stoffen uit producten klachten en bepaalde ziekten behandeld konden worden.

Industriële revolutie

Rond 1700 ontstond het fenomeen pasteuriseren, wat Louis Pasteur heeft ontdekt. Door voeding kortstondig te verhitten zonder dat voeding beschadigd.

Tot aan 1940 werden vitaminen alleen gezien als middel om gebreksziekten te genezen. Vanaf 1940 kwam hier verandering in

De ontdekking van erfelijkheid in DNA in 1944 worden vitaminen de beschermers van het lichaam.

1960 tot nu

Voeding wordt nu verrijkt met

  • Vitaminen
  • Mineralen
  • Bacterien
  • Vetzuren

Voeding en Religie

Het eetgedrag wordt mede bepaald door religie en hoe regilieus iemand is en voedingsrituelen horen hier bij. Verschillende godsdiensten hanteren spijs- en drankwetten.

Hieronder een beschrijving

Joden

Hanteren het Kashrut systeem. Hierin wordt beschreven hoe het voedsel moet worden bereid, wat wel en niet gegeten mag worden en onder welke omstandigheden.

Moslims

Haram = onrein, niet toegestaan

Halal = rein, toegestaan

Het gebed – Dankbaarheid en zegening van de maaltijd.

Hindoes – Geloven in Karma.

Het geweld dat je een ander toedoet, wreekt zich later op jou. Daarom zijn veel hindoes vegetariër.

De Sociale rol van voeding

Voeding en macht, als je voor anderen kookt dan bepaal jij de smaak, de hoeveelheid en de presentatie.

Voeding en status

Er kan ook een bepaalde status aan voeding ontleend worden. Iemand die dagelijks stamppot eet heeft een totaal andere status dan iemand die elke dag champagne drinkt en dure sushi eet. In het ene land is het een rijkdom als je wat dikker bent, in een ander land dat je juist heel arm bent.

Aan voeding zit ook een bepaald sociaal aspect, want wat is er nou gezelliger dan samen aan tafel te eten. Zakelijke deals worden tijdens het eten gesloten, of eten met familie, eten zorgt voor verbinding.

Binnen de voedingswereld zijn een aantal trends te zien, welke plotseling ontstaan en vervolgens weer net zo snel verdwijnen.

Raw-Food

Wordt niet gekookt, groenten, fruit, noten, zaden

Slow food

Op traditionele wijze bereidt, regionale voeding. 

Puur, eerlijk en lekker

Superfood

Hoge voedingswaarden- wilde zalm, tomaten, broccoli, granaatappels, walnoten, chiazaadjes, chlorella, alg, groene thee

Er zijn ook nog een bepaald andere voedingsmiddelen die een hele andere status hebben gekregen zoals Vlees. Vlees wordt steeds minder populair, dit is te merken aan het aantal vegetariërs, flexitariers en veganisten.