085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Geschiedenis Kruidengeneeskunde

De ontdekking dat met kruiden veel genezen kon worden gaat duizenden jaren terug en wordt herleid naar de Romeinen, het neolithische tijdperk. Zij hebben ontdekt dat planten een geneeskrachtige werking had. We kennen ook wel het woord Fytotherapie, afkomstig uit het Grieks. Artsen in Egypte en Griekenland hebben lijsten aangelegd met de kruiden en de werkingen.

Wist je dat dieren al veel langer kruiden gebruiken om zichzelf te genezen? Honden eten gras als ze last hebben van hun maag en apen nuttigen bepaalde soorten kruiden als ze spijsverteringsproblemen hebben.

In de kruidengeneeskunde wordt er alleen gebruik gemaakt van planten, plantenextracten of tincturen.

Kruiden kunnen helpen bij klachten zoals onder andere

  • Allergieën
  • Angsten
  • Hoofpijn
  • Overgewicht
  • Maagklachten
  • Chronische verkoudheid

Er zijn een paar belangrijke historische geneeskundigen/artsen in de kruidengeneeskunde.

Empedokles 492 v Chr- 433 v Chr

Een griekes filosoof en dichter, staagtsman en arts. Van ezel huiden vervaardigde hij dit om sterke winden tegen te gaan en de verspreiding van ziektes. Tevens heeft hij een moeras drooggelegd, om verspreiding van ziektes te voorkomen. En heeft de vier elementen ontdekt van aarde , lucht, vuur en water.

Hippocrates 460 v Chr – 359 v Chr

Griekse arts die grondlegger was van de alternatieve westerse geneeskunde. Hij heeft een lijst opgesteld van 300 inheemse geneeskrachtige planten.Naast geneesmiddelen bestond zijn behandeling tevens uit waterbehandelingen, gezonde werkomstandigheden, goede eet- en drinkgewoonten en oefeningen.

Dioskorides

Griekse kruidenkundige die tevens de arts van keizer Nero was. Heeft een vijfdelig boek geschreven met ongeveer 600 plantensoorten. Deze Materia Medica staat vol met informatie over de planten of ze eetbaar zijn, hoe te gebruiken, hoe en wanneer de plant verzamelen en recepten.

Claudius Galenus 131 – 201

Na zijn medische studie werd hij arts van de gladiatoren, heeft een apotheek gehad en heeft zeer veel boeken geschreven. Galenus onderscheid verschillende temperamenten van de mens, Sanguinisch, Flegmatisch, Melancholisch en Cholerisch. Het bekendste boek in het jaar 180 geschreven heet ‘De Simplicibus’ met daarin 540 plantaardige, 100 minerale en 180 dierlijke geneesmiddelen.

Li Shizhen 1518

Een van de grootste apothekers in de Chinese geschiedenis en wordt nog steeds beschouwd als grootste geleerden in China. Zijn grootste werk was in de 16e eeuw ‘Ben Cao Gan Mu’ waar 1895 medicijnen in stonden en 1100 illustraties en voorschriften.

Sebastian Kneipp 1821 – 1897

Kneipp heeft zichzelf van TBC afgeholpen door te baden. Dit deed hij in koud water en na het eerste bad voelde hij zich een stuk beter en er volgden meerdere baden en langzamerhand was hij genezen. Kneipp heeft een kuurhuis opgericht en was eveneens geneeskundige. Zijn filosofie was daarbij regelmatig bewegen, gezonde voeding, mentaal evenwicht van ziel en lichaam.

Edward Bach 1886

In Engeland geboren en verdiepte zich in de homeopathie, in zes jaar tijd heeft hij 38 remedies ontwikkeld. Bach heeft voor verschillende gemoedstoestanden een remedie. We kennen het ook wel als Bach Bloesem.

Alfred Vogel 1902 – 1996

In Zwitserland geboren en heeft veel over kruiden en planten geleerd. Met 21 jaar had hij zijn eigen kruiden huis in Basel. Hier verkocht hij 300 diverse kruiden en gas mensen advies over een gezonde levensstijl. Tijdens zijn reizen door Noord-America kwam hij de plant de Rode Zonnehoed tegen. Deze krachtige plant werd meegenomen naar Europa en is nu de bekende Echinace purpurea. Vogel heeft in 1960 een boek uitgebracht (De kleine dokter) wat een topseller was, vermeld met tips om voor de goede gezondheid natuurlijke kruiden te gebruiken.

ajax-loader