085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Eiwitten

Naast Koolhydraten en Vetten zijn er ook Eiwitten nodig om ons lichaam te laten functioneren. Eiwitten worden ook wel Proteïnen genoemd en in de sportwereld vaak gebruikt voor spieropbouw. De bestandsdelen zijn koolstof, stikstof, waterstof, zwavel, zuurstof. Zijn de bouwstenen en zeer belangrijk voor de ontwikkeling en groei.

Aminozuren

Wist je dat moleculen uit eiwitten Aminozuren heten? Ze worden opgenomen door de cellen. Er zijn 22 aminozuren waarvan er 9 essentieel zijn, hieronder welke aminozuren dit zijn

  • Leucine
  • Histidine
  • Isoleucine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine
  • Leucine
  • Lysine
  • Fenylalaline

Onvolwaardige eiwitten noemen we “niet essentiële aminozuren.Ons lichaam heeft het meest aan eiwitten met alle essentiële aminozuren, deze worden volwaardige eiwitten genoemd.Het lichaam haalt essentiële aminozuren uit voeding want dit kan ze niet zelf aanmaken.

Van Eiwitten hebben we het minst nodig en het advies is dan ook om 10% tot 25% energie uit Eiwitten te halen bij een gezond eetpatroon.

Biologische Waarde (BW)

Dit zegt iets over hoe het lichaam eiwit opneemt. Afhankelijk van samenstelling van de aminozuren. Als de samenstelling meer overeenkomt met het lichaamseiwit, dan is de eiwitbron waardevoller. Het lichaam heet een BW van 100. Er zijn eiwitten met een hoge en een lage Biologische Waarde.

De Netto Eiwit Benutting (NEB)

De NEB is een getal die aangeeft hoeveel gram lichaamseiwit uit 100 gram voedingseiwit kan worden opgebouwd, dit wordt uitgedrukt in percentages. De algemene norm is dat het ongeveer 70% of hoger moet zijn. Moedermelk heeft bijvoorbeeld een waarde van 100 en neb van 100%. Een kippenei een bw van 96 met een neb rond 93%.

De Plantaardige eiwitten hebben dan ook vaak een lagere Biologische waarde dan dierlijke eiwitten.

Aanbevolen hoeveelheid

Belangrijk is om 1/3 uit dierlijke eiwitten te halen en 2/3 uit plantaardige eiwitten. Plantaardig vinden we in brood, granen, peulvruchten en noten. Dierlijke eiwitten vinden we in vlees, vis, melk, ei en kaas. En let op dat je beter onverzadigde (beter voor gezondheid) neemt. Eiwitten leveren 4 kcal energie per gram.

Hoeveel eiwit iemand nodig heeft hangt af van een paar factoren: lichaamsgewicht, omstandigheden, leeftijd, vegetariër, veganist, bepaalde aandoeningen. Bij bepaalde sporten zoals fitness, bodybuilding en duursporters hebben iets meer eiwit nodig. Maar deze groep eet al iets meer waardoor ze de eiwitten wel zullen binnenkrijgen.

De hoeveelheid eiwitten kan je berekenen naar kilogram lichaamsgewicht x 0,8 gram. Dus als je 60 kilo weegt heb je 48 gram eiwit per dag nodig.

Teveel of Tekort aan eiwitten

Bij een teveel aan eiwitten kan dit een grote belasting zijn voor de nieren, er ontstaat een overschot aan ureum, er is dus een grotere behoefte aan water voor de uitscheiding. Als er dan niet genoeg wordt gedronken dan kan dit tot uitdroging leiden.

Bij een tekort tijdens een langere periode kunnen groeistoornissen ontstaan, verminderd afweersysteem of spijsverteringsproblemen. Schommelingen in de bloedsuiker, Stijfheid en spierpijn, Problemen met nagels, huid en haar, slechte adem.

ajax-loader