085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Een beetje Biologie

Wij hebben voeding nodig voor onze lichaamscellen, om te kunnen functioneren en daarmee is voeding zeer belangrijk voor de werking van het menselijk lichaam.

Levende stoffen zoals een mens, plant of dier moeten voldoen aan 7 verschijnselen om te kunnen leven, namelijk

  • Voeden
  • Stoffen kunnen uitscheiden
  • Groeien
  • Ademhalen
  • Bewegen
  • Waarnemen
  • Voortplanten

Als er sprake is van Metabolisme (Stofwisseling) dan voldoen alle bovengenoemde verschijnselen.

Iets wat leeft noemen we ook wel Organisme en kunnen we in de onderstaande volgorde naar soort, aantal cellen of grootte plaatsen

Soort

We kennen Dierlijke en Plantaardige.

Aantal cellen

We onderscheiden hierin eencellig en meercellig

Eencelligen zijn dierlijke cellen zoals amoeben plantaardige cellen zijn Bacteriën.

Grootte

Microben, zijn alleen met een microscoop te zien zoals bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels.

Macroben valt onder mens, plant en dier en het kleinste levend organisme is een cel. Hierin is een taakverdeling. En vormen verschillende groepen.

Virussen, Bacteriën en Schimmels

Bacteriën komen eigenlijk overal voor en heeft de mens vooral voordeel van. In de darmen leven miljoenen bacteriën en zijn noodzakeljjk voor een goede spijsvertering en zorgen tevens voor energie.

Er kunnen ook schadelijke bacteriën binnendringen en als deze niet voldoende opgeruimd kunnen worden door ons immuunsysteem dan zal het zorgen voor bacteriële infecties.

Schimmels, of ook wel gisten genoemd zijn gunstig of ongunstig voor ons. Ze kunnen schimmelinfecties veroorzaken zoals voetschimmel of een darminfectie, candidiasis.

Virussen, hebben een gastheerorganisme nodig om zich voort te kunnen planten. Een virus koppelt zich aan een cel en injecteert vervolgens erfelijk materiaal. Vermenigvuldiging gaat heel snel en zo een ziekte kan veroorzaken zoals griepvirus, vogelgriepvirus of het corona virus.

Ons lichaam bestaat dus uit cellen en daar gebeurd zeer veel. Er worden continu nieuwe cellen aangemaakt. De belangrijkste bouwstenen van de cel zijn eiwitten en zijn de basis voor enzymen.

Verschillende soorten Weefsels

Ook bestaan cellen uit verschillende weefsels zoals epitheelweefsel, zenuwweefsel, spierweefsel en steunweefsel. Ieder weefsel heeft zijn eigen taak.

We gaan hier verder maar niet te diep op in, maar wist u dat lymfe door een apart vatenstelsel stroomt? En dat het kleurloos is? Lymfe bestrijd ziektekiemen en bacteriën.

Bloed bevind zich in de bloedvaten en is vloeibaar. Alle cellen neemt alles op en afgeven zoals afvalstoffen.

ajax-loader