085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

De RVS wil suikertaks en goedkoper fruit, groente

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft in een rapport gesteld dat er meer gedaan moet worden op het gebied van gezonder eten. Ongezond gedrag moet tegengegaan worden en er zou een verbod moeten komen op reclame voor ongezonde voeding. Tevens moet de btw omlaag van fruit en groente, en een suikertaks instellen.

Gezondheid is nu ongelijk verdeeld

De adviesraad zegt dat de kansen op gezondheid op dit moment ongelijk verdeeld is en hangt dit samen met sociale problemen. Denk bijvoorbeeld aan een laag inkomen, werkloosheid, schulden en vooral een ongezonde leefomgeving. Mensen met een kwetsbare positie, leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hogere opleiding. Daarnaast leven ze zo’n vijftien jaar korter in goede gezondheid.

De verschillen tussen de groepen zijn enorm uitvergroot, dit komt mede door de coronacrisis, zo meldt het rapport.

Betere samenwerking tussen ministeries

De RVS wil dat de regering meer moet doen en moet er een betere samenwerking ontstaan tussen de ministeries om dit in meerdere jaren te gaan oplossen. Maar door de complexe situatie zal het lang duren voordat er echt effecten zichtbaar zullen zijn.

Het adviesorgaan benadrukt dat er grote investeringen nodig zullen zijn. Het zou dan gaan om 2 procent van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit komt neer op ruim 1,7 miljard euro, een goed startbudget zou dit moeten zijn.

Gezonder eten stimuleren

De preventie van gezondheidsachterstanden in de samenleving zou wettelijk moeten worden vastgelegd, benadrukt de RVS. Belangrijk is dat er een ondergrens moet komen wat betreft gezondheidskansen voor burgers. Dit is nu al het geval met het bestaansminimum. Er zouden dus ook minder snackbars, fastfoodwinkels moeten komen.

De link van het rapport, klik op raadrvs

ajax-loader