085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

De plant en zijn opbouw

Erg leuk is het om te weten hoe de plant is opgebouwd, want elk onderdeel heeft een functie. De werking van de kruiden worden mede bepaald door de stoffen die zich in de plant bevindt. Zaadplanten bestaan uit drie hoofdorganen en worden hieronder verder besproken.

Wortel

Dit gedeelte is ondergronds en wordt gebruikt om opgeloste voedingsstoffen en water uit de bodem tot zich te nemen. De wortel zorgt voor een stevige vasthoudendheid van de plant. Hier is de Rhizosfeer te vinden waar een strijd gevoerd wordt door voedingselementen.

De wortel is van buiten naar binnen uit de Rhizoderm, dit is een laag van cellen die aan de buitenkant van de wortel is te vinden, de exodermis, schors, endodermis, pericambium en centrale cilinder. De laatste zorgt voor transport van voedingsstoffen, assimilaten en water.

De wortelharen zorgen voor een oppervlaktevergroting en hebben een doorsnee van 5 tot 17 micrometer. Hier wordt minerale voedingsstoffen en water opgenomen.

wortel-plant

Wortelstok

De wortelstok bevindt zich eveneens horizontaal onder de grond en heeft reservevoedsel. In sommige gevallen kan je moeilijk zien of de stengel een wortel of wortelstok is. Wortelstokken zijn altijd voorzien van knopen.

De Stengel

Deze zorgt voor de stevigheid en doorloop van water en voedingsstoffen en bestaat uit verdikte knopen en de zogenaamde leden. Er kunnen nieuwe stengels uit de knopen ontstaan en het groeipunt is bevestigd aan de top, ze worden ook wel primaire stengels. De stengel kan behaard zijn, stekels, hoekig, geribd, gevuld of glad.

Het blad

Het blad is opgedeeld in het bladmoes, nerven en de bladsteel, aan het begin van de bladsteel kunnen steunbladeren aanwezig zijn. Bij sommige planten is de steel heel erg dik en gekleurd. Aan het blad kunnen ook haren zitten die we meestal aan de onderkant van het blad zien.

bladeren-van-de-plant

De Bloem

De bloem bestaat meestal uit de bloembodem, bloemsteel, kelkbladen, bloemdek, kroonbladen, meeldraden, stamper en vruchtbeginsel. We kennen de vrouwelijke bloem met alleen een of meer stampers en de mannelijke variant heeft alleen meeldraden. Deze laatste is ingeplant op de bloembodem en bevat helmdraad en helmhokjes.

De stamper is het seksueel orgaan van de plant en hierin ontwikkelt zich de vrouwelijke voortplantingscellen. Verder heeft de stamper een vruchtbeginsel, stempel en stijl, de bloem daarentegen heeft een of meer stampers. Deze bestaan weer uit een of meer vruchtbladen.

ajax-loader