085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Cosmetisch en Huidverzorging met kruiden

In vroegere tijden toen er nog geen synthetische chemicaliën bestond gebruikte men natuurlijke producten voor de huid en het haar. Een natuurlijke wijze waren kruiden en in veel landen wordt dit nog steeds toegepast, want er is immers niet overal zeep verkrijgbaar of men is ervan overtuigd dat natuurlijke middelen beter werken op de langere termijn en dat het bovendien minder schadelijk is.

Mondverzorging

In bepaalde landen is er geen tandpasta en tandenborstels verkrijgbaar, en vaak is dat ook niet nodig omdat er simpelweg geen suiker wordt gegeten.

Salie

Een effectief kruid wat bedoeinen gebruiken om te kauwen en hiermee de tanden worden gereinigd. Een salieaftreksel reinigt de tanden, gorgelen verfrist de mond, verlicht pijn bij mondproblemen of een zere keel.

Zoethoutwortel

Heeft een goede werking als het gele weefsel wordt gekauwd, en reinigt hierbij de tanden. Deze wortel kan tevens als tandenborstel worden gebruikt. In Afrikaanse landen wordt dit vaak gebruikt om tanden mee te poetsen.

Smeerwortel

Tandvlees problemen en mondzweren kunnen verlicht worden met smeerwortel.

Huid

Baden

Te lang in bad zitten is niet zo goed voor de huid. Een bijzonder goed alternatief voor zeep is Havermoutzeep, Palmpittenolie zeep of kokosnootolie. Hier is je huid erg blij mee, het zorgt voor een zachte huid.

Kamille sauna voor gezicht

Mee-eters en puisten kunnen verholpen worden door stomen met een aftreksel van kamillebloemen. Van de bloemen maak je een aftreksel en in een kom gieten. Een paar minuten stomen is voldoende.

Gezichtskompres van vlierbloesem

Een handje vlierbloesem een halfuur lang verwarmen in karnemelk zodat de bloemen lekker zacht worden. Daarna drie uur afkoelen en opnieuw sudderen met een lepel honing. Laat het mengsel afkoelen en nu heb je een heerlijk gezichtskompres.

Lippenolie van rozen

Handvol rozenkroonbladeren in een pot doen en een kopje amandelolie daarover heen gieten. De pot afsluiten en in de zon plaatsen. Afhankelijk van de zon 3 dagen tot twee weken. Daarna olie afgieten in een andere pot. Nu heb je heerlijke olie voor je lippen. Deze methode is al eeuwenlang in gebruik.

bad-rozen

Ogen

Ogen versteviging

Bernagie, fijnmalen en in salade verwerken.

Verfrissing

Wortelsap, bewaren van de vorige dag en aanbrengen op de ogen voor een verfrissend resultaat.

Huid om de ogen

Met een Kamille aftreksel, de watten in kamille dopen en een halfuur op je ogen leggen. Dit verzacht de ogen en stimuleert de huid om de ogen heen.

Vermoeide ogen

Komkommer stukjes over de beide oogleden leggen. Je vermoeide ogen worden weer lekker fris en verjongend.

Komkommer-oog
Oogkompres met komkommer
ajax-loader