085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Coeliaki

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte welke uitgelokt wordt door het eten van gluten. Een erfelijke aanleg kan de aanleiding zijn.

Een mengsel van eiwitten die in bepaalde granen zoals tarwe, rogge, gerst en speltbrood zit. Vroeger werd Coeliaki ook wel Glutenintolerantie genoemd.

Wist je dat… dit komt bij ongeveer 1% van de mensen voorkomt en dit om ongeveer 170.000 Nederlanders van verschillende leeftijden gaat? Het kan vaker voorkomen bij Diabetes type 1 en mensen met down syndroom.

Wat zijn de klachten bij coeliakie?

Er kunnen klachten ontstaan zoals buikpijn, vermoeidheid, depressie, gewichtsverlies, diarree en vage klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Bepaalde voedingsstoffen worden niet meer goed opgenomen en kan leiden tot vitamine tekort, mineralen tekort en bloedarmoede. De klachten verschillen van persoon tot persoon. Sommigen hebben vage of geen klachten.

Wat gebeurt er in het lichaam

Bij het eten van gluten ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm, het slijmvlies wordt beschadigd. Dit is de reden dat bepaalde voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen.

Het mogelijke gevolg hierbij is dusdanig vitamine en mineralen tekort.

Diagnose coeliakie

Er zal meestal eerst bloedonderzoek worden uitgevoerd. Mocht het zijn dat er antistoffen tegen de eigen darmcellen in het bloed zitten dan wordt verwezen naar een maag-darm-leverspecialist. Deze zal de definitieve diagnoste stellen met een dunne darm biopt.

Glutenvrij Dieet

Als er is vastgesteld dat het om Coeliaki of Glutensensitivteit gaat dan kan er na de diagnose gestart worden met een glutenvrij dieet.

Het is belangrijk dat het zeker is dat het om Coeliaki gaat, anders kan het niet worden aangetoond.

Behandeling

Bij Coeliakie volg je het glutenvrij dieet levenslang want er bestaat nog geen medcijn voor en is dus nog niet te genezen.

Door het volgen van een glutenvrijdieet kunnen klachten na een paar weken al afnemen. Het herstel van het dunnedarmslijmvlies kan wel 2 jaar duren, bij een kleine groep patienten zal het nooit helemaal herstellen en dit wordt refractaire coeliaki genoemd.

Hoe glutenvrij eten?

Gluten zijn in heel veel producten verwerkt. Het zit in Pasta, Pizza, Rogge en Gerst. Een diëtist kan helpen bij een volwaardig glutenvrij dieet. Het is van groot belang niet zelf te experimenteren. Op internet is veel informatie te vinden over glutenvrije voeding.

mais-glutenvrij

Andere aandoeningen of klachten

Dermatitis herpetiformis

Dit is de ziekte van Dühring, een auto-immuunziekte. Onder invloed van de inname van gluten onstaat er een ontstekingsreactie op in de huid met jeukende blaasjes, blaren of bultjes. Hierbij wordt de dunne darm beschadigd en dit kan samen gaan met klachten. Hierbij is het noodzakelijk levenslang een dieet te volgen.

Het darmslijmvlies van hersteld worden om verdere schade te voorkomen.

Glutensensitiviteit

Hierbij is het belangrijk dat een arts heeft vastgesteld of het gaat om glutensensitiviteit of coeliaki. De klachten zullen verbeteren bij een glutenvrij dieet.

ajax-loader