085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Cholesterol

Het menselijk lichaam heeft een bouwsteen nodig voor de lichaamscellen, gal en lever, cholesterol is een vetachtige stof. Het meeste wordt aangemaakt in de lever en een klein gedeelte krijgen we via voeding.

Als de verhouding tussen de LDL en HDL te hoog is of scheef, kortom als er verstoringen zijn dan kan dit het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meest risicovolle is de scheve verstoring.

Wat is LDL?

LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) vervoert via ons bloed door het lichaam heen. Dit is nodig om beschadigingen aan weefsels te herstellen. Een teveel kan blijven plakken aan de wanden van de bloedvaten en gebeurt vaak op beschadigde plekken bijvoorbeeld door roken. Bloedvaten zullen steeds meer dichtslibben en hierdoor ontstaat Aderverkalking.

Wat is HDL

HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) HDL neemt cholesterol uit ons bloed weg en vervoert het vervolgens naar de lever. Hier zal het worden afgebroken.

Hierna verlaten deze afbraakproducten het lichaam via gal en de ontlasting. Doordat het wordt afgevoerd van beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten.

HDL heet eveneens “goed” cholesterol.

Cholesterol waarden

Totaal cholesterolgehalte
in mmol/l
 
 lager dan 5,0 normaal
 tussen 5,0 en 6,4 licht verhoogd
 tussen 6,5 en 7,9 verhoogd
 hoger dan 8,0 sterk verhoogd

Hoe voorkom je een verhoogd Cholesterol?

Door gezond te eten en de schijf van vijf aan te houden. Hierin vind je voeding die de LDL verlaagd. Neem vooral volkorenproducten, noten en peulvruchten. Wees matig met vlees, afvallen, meer onverzadigde vetten, geen snacks, stop met roken, neem gefilterde koffie, veel vezels eten en voldoende bewegen.

Een gezond gewicht aanhouden

Bij een grote buikomvang dan helpt afvallen zeer zeker met het verlagen van het Cholesterol. Bij een overgewicht kan 5% tot 15% al helpen. Bereken je BMI en houdt een gezonde leefstijl aan door de bovenstaande tips en elders op de website op te volgen.

Bezoek altijd een huisarts voor de juiste behandeling.

ajax-loader