085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Bouillon blokjes, zijn deze wel gezond?

Bouillonblokjes, ik gruwel ervan en wil deze eigenlijk niet in mijn keuken aantreffen. Waarom niet? Omdat het heel veel zout bevat en zeer ongezond is.

Wat is eigenlijk een bouillonblokje?

Een gedroogd en geperst mengsel van zout, gedroogde kruiden, smaakversterkers suikers of gist, dat met vet gebonden wordt. Andere grondstoffen kunnen eveneens worden gebruikt zoals specerijen, vleesextract, karamel en groenten.

Het hoofdbestanddeel van de meeste bouillon blokjes zijn vetarme eiwit-houdende (plantaardige) grondstoffen of dierlijke bijproducten. Denk aan rest en slachtafval.

Deze bestanddelen worden opgelost in een  kokend zoutzuur oplossing (hydrolyse ). Daarna wordt het eiwit hydrolysaat ontdaan van overtollig zoutzuur en met behulp van soda wordt dit geneutraliseerd en omgezet in Natiumcloride. Hierna wordt het gefilterd en ingekookt. Al met al heel erg zout dus en daarom niet in mijn gerechten te vinden.

Ik hoor wel eens dat mensen een bouillonblokje gebruiken om aardappelen te koken, in de Caribische keuken mag een bouillonblokje ook vaak niet ontbreken. Maar dit is zeer ongezond en kan leiden tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en overgewicht.

Een bouillonblokje heeft niets te maken met het maken van Bouillon.

Simpel zelf bouillon maken

Het lekkerst is om je eigen bouillon te maken want echte bouillon maak je van groente aftreksels, kruiden, specerijen en vlees en hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Eenmaal bereid is het in de vriezer te bewaren. Dus de vraag of bouillonblokjes gezond zijn…Niet bepaald.

kruiden-zijn-gezonder
ajax-loader