085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Bewerkt vlees, eet minder vlees

Bewerkt vlees vinden we niet in de schijf van vijf omdat dit vrij ongezond is en veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Als bewerkt vlees in de winkel ligt, is het daarvoor bewerkt om de houdbaarheid en de smaak te behouden, dit gebeurt door middel van toevoegingen van zouten, roken, conserveringsmiddelen of drogen. Dit kan zowel rood of wit vlees zijn.

Wist je dat…Ruim 2.500 mensen jaarlijks kanker krijgen door het eten van rood en bewerkt vlees? 

Bij het vlees wat bewerkt is denken we aan Hamburgers, Slavinken, Worst, Pate, Germarineerd vlees, afkomstig van kalveren, varkens en geiten. Vleeswaren zijn veelal bewerkt zoals Ham, Bacon, Rollade en Rookvlees.

500 gram per week vlees is genoeg

Het advies is om 500 gram per week te eten om volksziektes te voorkomen zoals bepaalde soorten kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. En beperk de inname van rood vlees want dit bevat heemijzer en bevordert nitrosaminen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Volgens de WHO is er genoeg bewijs dat dit kankerverwekkend is.

Gezonder is onbewerkt vlees

Nu wil je natuurlijk weten wat je dan wel kunt eten, en dat is onbewerkt vlees. Dit vlees is gesneden of gemalen en hier zijn geen toevoegingen en past beter bij een gezond eetpatroon. Denk aan wit vlees en magere vleessoorten zoals Kipfilet, kalkoenfilet, varkenshaas, biefstuk, mager gehakt. Onbewerkt vlees zit boordevol Mineralen, Vitamines en Eiwitten.

Belangrijk is eveneens om geen verbrand vlees te nuttigen, dit zien we vaak bij Barbecueën, als het vlees zwart is, eet het dan niet en bak het door en door zodat het niet rauw is, het eten van rauw vlees is eveneens ongezond.

Vervang vlees eens door peulvruchten

Wat kan helpen om af te wisselen is om af en toe peulvruchten te eten in plaats van vlees. Peulvruchten zijn een prima vleesvervanger en past goed in een gezond eetpatroon. Of vervang vlees door vis, eieren, noten of tofu.

Kortom, eet niet te veel vlees en vervang bewerkt vlees door onbewerkt vlees.

Onbewerkt vleesBewerkt vlees
Onbewerkt vlees hebben geen toevoegingen en past beter in een gezond eetpatroon.

Gemalen of gesneden
Kipfilet
Kalkoenfilet
Biefstuk
Mager gehakt
Varkenshaas

Bewerkt vlees is toegevoegd met Conserveringsmiddelen, Zouten, Roken

Gemarineerd
Worst
Hamburger
Speklappen
Lamskarbonade
Runder-, Slavink
Vette vleessoorten
Schnitzels
Gepaneerd
Salami

De voordelen van minder vlees eten

  • Het is bloeddrukverlagend
  • Beter voor de gezondheid
  • Minder kans op darmkanker
  • Het is milieuvriendelijker
  • Minder kans op een beroerte
  • Minder kans op longkanker

Ben je overtuigd van bovenstaand verhaal probeer dan ook eens wat minder (bewerkt) vlees te eten en vervang vlees eens door eieren, noten of peulvruchten.

ajax-loader