085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Bespaartips om goedkoop boodschappen doen

Gezond én goedkoop eten? Dat is zeker mogelijk. tijdens het boodschappen doen kan je geld besparen. Daarnaast slim bewaren, koken en verspillen van minder voeding. Hiermee wordt als snel 120 euro per persoon per jaar bespaard. Hieronder de negen beste budgettips.

De negen beste bespaartips in de supermarkt

tip 1. Check je voorraad en maak een boodschappenlijstje

Met een boodschappenlijstje door de supermarkt, dat is een aanrader en erg slim. Op deze manier koop je minder snel wat je niet echt nodig hebt. Hierbij is de onderstaande volgorde best handig:

  • Bekijk als eerste de voorraadkast, vriezer en koelkast wat je nog hebt liggen.
  • Maak voor bijvoorbeeld een week daarvan je menu
  • Vervolgens noteer je wat je nodig hebt. Ook de hoeveelheden. Met het boodschappenlijstje gooi je jaarlijks al snel tot 9 kilo minder voeding weg.

tip 2. Ga naar de markt

Op de markt kan je geld besparen. Verse producten zijn vaak voordeliger zoals fruit en groente. Koop hierbij ook niet meer dan nodig is. En als je aan het einde van de dag de markt bezoekt dan zou het nog wel eens voordeliger kunnen zijn.

boodschappen-markt
Boodschappen doen op de markt

tip 3. Vlees inruilen voor peulvruchten of eieren

Vlees is vrij duur. Dat is daarom ook slim om te kiezen zoals peulvruchten, witte- of buine bonen, linzen of kikkererwten. Peulvruchten zijn voordeliger, gezond en duurzaam alternatief. Tevens zijn eieren en ongezouten noten een goede en voordelige vleesvervanger.

tip 4. Bezoek de goedkoopste supermarkt

Supermarktprijzen vergelijken kan lonen. Producten die je vaak nodig hebt zoals aardappelen, rijst, zuivel, groente en fruit. Kijk en vergelijk met de reclamefolders of het huismerk. Verstandig is wel om met de fiets te gaan om op deze manier benzine te besparen.

tip 5. Hele groente zijn voordeliger

Hele groenten zoals broccoli, aardappelen en bloemkool zijn voordeliger dan de voorgesneden versie. In de voorgesneden versie zit namelijk minder in. Daarnaast blijft de hele groente langer goed dan de voorgesneden versie. Op deze manier hoef je dus weer minder weg te gooien.

tip 6. Onderste schappen en kiloprijs

De onderste schappen zijn belangrijk, daar liggen de voordelige producten en vaak huismerken. De smaak is eigenlijk net zo goed. Ook is het slim om naar de hoeveelheden te kijken. In sommige potten of blikken zit meer inhoud in dan de andere.

tip 7. Drink meer water en thee

Waar je mee kunt besparen is door minder frisdrank en alcohol te nuttigen en is ook niet zo goed voor de gezondheid. Wissel eens en kies voor kraanwater of thee. Op deze manier is veel geld te besparen.

Je zult zien als je meer water drinkt en je neemt weer frisdrank dat je het dan ontzettend zoet vindt. En je kunt een paar kilo afvallen als je frisdrank en alcohol laat staan.

tip 8. Snacks en taart is voor speciale momenten

Regelmatig taart, snacks, koek en snoep eten is ongezond en vrij kostbaar. Dit kan je het best eten bij speciale momenten zoals een verjaardag of af en toe in het weekend. Tevens gezonder voor je portemonnee en je gezondheid.

tip 9. Houd aanbiedingen in de gaten

Als de houdbaarheidsdatum bijna voorbij is dan prijzen de Supermarkten vaak producten af. Maak hier alleen gebruik van als ze echt nodig is. Bij de gekoelde producten zoals vlees, vis of groente kijk je of ze in je weekplanning passen. Deze producten bederven sneller. En laat je niet verleiden door mooie aanbiedingen van ongezonde producten zoals gebak, koekjes, snoep en chips.

voeding-invriezen
Controleer je voorraad
ajax-loader