085 0090909 info@voedingsdeskundige.nl

Winkelmand

Antioxidanten en de Vrije radicalen

We hebben zuurstof nodig om te kunnen leven, maar soms kan zuurstof wel een hele gevaarlijke vriend zijn. In ons lichaam vind een proces plaats onder invloed van zuurstof, de voedingsenergie wordt omgezet naar bio energie.

Onder invloed van zuurstof komen daar afvalstoffen bij vrij en dit zijn de zogenaamde vrije radicalen. Deze radicalen moeten uit ons lichaam verwijderd worden.

Vrije radicalen hebben we liever niet in ons lichaam.

Wat gebeurd er bij een verstoring?

Bij een storing nemen de vrije radicalen het over en kunnen ziektes en / of klachten ontstaan zoals Hart-en vaatziekten, Dementie, Astma, Bloedarmoede, Diabetes, Kanker, Staar.

Schadelijke Oxidatie

Een goede balans tussen de vrije radicalen en antioxidanten is erg belangrijk voor ons lichaam. Maar soms ontstaat er wel een schadelijke oxidatie wat een aanslag op ons lichaam kan zijn zoals bijvoorbeeld

Intensief sporten

Door intensief sporten ontstaat er een hogere zuurstofbehoefte, dit komt door blessures, zware lichamelijke inspanning en inademen van milieuvervuiling. Tijdens intensief sporten is het zeer belangrijk om op je voeding te letten en het aantal antioxidanten aanvullen.

Uitlaatgassen

Zonnebaden

Zonnen lijkt erg op het bovenstaand verhaal, ook straling kan cellen en celkernen beschadigen, de zon is immers een grote stralingsgenerator. De ozonlaag beschermt deels tegen straling. Zonnebrandcremes beschermen ons eveneens niet volledig. Bij zonnebaden kunnen pigmentvlekken, huidkanker en rimpels ontstaan.

Bakken en Braden

Bij het bakken en braden is het verstandig om stabiele verzadigde vetten te gebruiken zoals bijvoorbeeld Ossenwit, Roomboter en Kokosvet. Olijfolie is eveneens erg geschikt, dit is een enkelvoudig onverzadigd vet.

Olijfolie

Roken

Inhalatie van sigarettenrook zorgt voor miljarden vrije radicalen in ons lichaam, ze kunnen lang werkzaam zijn. Verse sigarettenrook heeft veel stikstofoxide. Zo ontstaan er steeds weer nieuwe radicalen.

Voedingsstoffen met Antioxidantwerking

Er zijn een aantal voedingsstoffen die een Antioxidantwerking hebben zoals Vitaminen, Mineralen, Aminozuren, Bioflavonoiden.

Natuurlijke voedingsmiddelen met anti oxidanten zijn peulvruchten, tomaten, groene bladgroenten, bessen, zilvervliesrijst, vis, plantaardige olie. Als we dus een gezond voedingspatroon aanhouden dan hoef je eigenlijk niet snel ergens zorgen over te maken.

Verder zijn er nog Vitaminen die een sterke antioxidantwerking hebben zoals Vitamine B, C en E.

De mineralen met een sterke antioxidantwerking zijn Zink, IJzer, Chroom, Selenium, Koper.

Carotenoïden die een sterke antioxidantwerking hebben zit veel in fruit, groente en vis. Betacaroteen (wortel, broccoli), Luteine (spinazie, broccoli, kiwi, druiven), Lycopeen (tomaat, watermeloen)

Bioflavonoiden met antioxidantwerking werken als bescherming voor vitamine C en zijn in de natuur aanwezig zoals Rutine, Quercetine, Sylmarine (heilzame werking op de lever), Ginkgo biloba extract (gunstig effect op onze concentratie), Proanthocyanidinen zijn aanwezig in druivenpitten.

Bioactieve stoffen met antioxidantwerking zijn Co enzym Q10, (groenten, noten, zaden, ei, zuivel), Panax ginseng, Groene thee extract, Resveratrol, zit in wijn en rode druiven.

Aminozuren met antioxidantwerking, L-tryptofaan, Taurine, Glutathion,

We kennen de zogenaamde Superfoods vast wel, deze hebben een sterk antioxidant werking, hieronder hebben we de top tien Groene en Fruit neergezet die een sterke antioxidanten werking hebben.

Fruit top 10Groente top 10
Goji bes
Pruimen
Aardbeien
Blauwe bosbes
Kiwi
Banaan
Sinaasappel
Grapefruit
Witte druif
Rode druif
Boerenkool
Bietjes
Tomaat
Spinazie
Bladsla
Spruiten
Mais
Broccoli
Uien
Bloemkool

Geen extra effect

We willen nog wel even benadrukken dat het eten van deze superfoods of slikken van supplementen niet een extra effect heeft op onze gezondheid. Als je een normaal eetpatroon aanhoudt, volgens de schijf van vijf dan krijgen we voldoende antioxidanten.

Er is geen gezondheidsclaim goedgekeurd voor supplementen met antioxidanten.

Wat wel duidelijk is aangetoond als werking is Vitamine C en E, Betacaroteen, Seleen en Zink.

ajax-loader